Botka László az Idősek Világnapján: Most kell támogatnunk és segítenünk egymást!

Az IH Rendezvényközpont nagytermébe közel hatszázan jöttek el a város nyugdíjas klubjaiból, hogy idén is együtt ünnepeljék meg az Idősek Világnapját. Szeged polgármestere köszöntötte őket.
Rafai Gábor

2022. október 04. 16:46

Botka László az Idősek Világnapján: Most kell támogatnunk és segítenünk egymást!

Először 1991-ben rendezték meg az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján az Idősek Világnapját. Az intézkedéssel a méltóságteljes öregkort igyekeztek a középpontba helyezni.

 

Napjainkban hatszázmillió hatvan év feletti ember él a világon, számuk 2030-ra akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek – önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával.

 

Szeged önkormányzata az idén már tizenharmadik alkalommal ünnepli az Idősek Világnapját.  A város lakosságának közel egyharmada időskorú. Őket köszöntötte kedden délután az IH Rendezvényközpontban Botka László polgármester:

 

– Különleges értékekkel bír, hogy az elmúlt években hagyománnyá tettük, hogy ezen a napon köszönetet mondhatok önöknek a szegediek nevében egy végig dolgozott életért, azért, hogy felépítették nekünk ezt a gyönyörű várost.

 

A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt években Magyarország legnagyobb és legaktívabb nyugdíjas közösségét sikerült létrehozni Szegeden.  

 

Az Idősügyi Tanács a Senior Centerrel együtt hetven nyugdíjas klubnak, tizenkétezer időskorúnak szervez rendszeresen programokat, rendezvényeket, előadásokat.

 

 

Botka László: A szolidaritás most nagyon fontos, mert nehéz időket élünk

– A szegedi önkormányzat minden évben támogatja a klubok, egyesületek munkáját, programjait. Idén júniusban 12 millió forintot kapott 61 szervezet, ősszel pedig újabb 10 millió forintot osztunk ki a város idősügyi keretéből. Az egymásra való odafigyelés, a szolidaritás most nagyon fontos, mert nehéz időket élünk. Nálunk a legnagyobb a pénzromlás, az árak és a rezsiszámlák emelkedése. Most kell támogatnunk és segítenünk egymást. Nincs könnyű helyzetben az önkormányzat sem, de immár negyedik éve mind a harminckétezer szegedi nyugdíjas az idén is megkapta a város tízezer fontos támogatását, sőt most először kiterjesztettük a támogatást négyezerötszáz rokkant járadékos számára is – mondta a polgármester.

 

A pénteki közgyűlés pedig arról fog dönteni, arról, hogy a város saját forrásából egy hetvenöt millió forintos alapot hoz létre, amiből több mint hatszáz rászoruló szegedi családnak fogunk tűzifát vásárolni, hogy senki ne fázzon a téli hidegben.

 

Nyugdíjba ment egy nyugdíjas: Gyula bácsi elköszönt

Ezt követően Boros Gyulának, az önkormányzat idősügyi referensének Szeged Város Aranyplakettjét adta át Boka László, abból az alkalomból, hogy tizenöt év után elköszön az aktív közösségszervezéstől.

 

– Ilyen az, amikor egy nyugdíjas nyugdíjba megy! – jegyezte meg a polgármester, mielőtt átadta Boros Gyulának a város elismerését.

 

Boros Gyulának, aki 2007 óta város idősügyi referenseként dolgozott nagy része van abban, hogy Szegeden működik az ország egyik legnagyobb és legaktívabb nyugdíjas szervezete, klubról klubra építette ki a nyugdíjas közösségi hálózatot. 

 

Számtalan programot talált ki, szervezett a nyugdíjasok számára, többek között ő indította útjára az Idősek akadémiáját, a Tavaszi forgatagot a Partfürdőn és a nyári Kávéházi estéket a városháza udvarán.

 

Seniorok kiválóságait köszöntötték

Ezt követően Botka László kitüntetéseket adott át a szegedi klubélet területén végzett segítő, támogató munkáért és az idősek közösségi életének szervezésében nyújtott példamutató tevékenységért.

 

A Szegedi Idősügyi Tanács által alapított Seniorok Kiválósága Emlékérem elismerésben részesült:

 • Takács Szilveszterné (Szeged Megyei Jogú Város Nyugdíjas Egyesülete)
 • Csontos István (Nyugdíjas Vidám Házasok Egyesülete)

 

Közösségi munkáért elismerésben részesült:

 • Bálint Ferencné (Tisza Volán Zrt. Nyugdíjas Klub)
 • Böjthe Sándorné (Harangláb Nyugdíjasklub Egyesület)
 • Dobó Ferenc (Rókusi Nyugdíjas Klub)
 • Horváth Jánosné, Nagy Irén (Kecskési Nyugdíjas Egyesület)
 • Huszár Imre (Nap-Fény Nyugdíjas Fotókör Egyesület)
 • Kovács Jánosné (Legyél a Barátom Nyugdíjas Klub)
 • Krisztin Rózsa (Szegedi Pedagógus Fáklya Egyesület)
 • Móricz Judit (Csongrád megyei Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége)
 • Szénásiné Bari Gyöngyi (Kereskedelmi Alkalmazottak Nyugdíjas Klubja)
 • Takács Péterné (Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülete Szegedi Móra Ferenc Múzeum Tagcsoportja)
 • Tóth Imréné (NAV NYOSZ Szegedi Pénzügyőr Klubja)
 • Varga Sinka Andrásné (Szegedi Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör Egyesület)
 • Virágh Istvánné (Petőfi-telepi Szépkorúak Nyugdíjas Közhasznú Egyesület)

 

A hivatalos köszöntések után vidám, zenés műsorral kedveskedtek az időseknek: Bach Szilvia kabaréja után Bardóczy Attila zenés műsorral szórakoztatta a közönséget.