Az idő megfizethetetlen érték

Aki kedden délután ellátogatott a TIT Kárász utcai székházába, beülhetett Tápai Csaba képzeletbeli időgépbe, és tehetett egy digitális kirándulást a könyvek világában.

2020. január 29. 10:17

Az idő megfizethetetlen érték

Tápai Csaba egykor egyetemi oktatóként a fizika és a digitális technológia rejtelmeibe próbálta bevezetni tanítványait. Már akkor is izgatta a kérdés, mi lesz a Gutenberg-galaxis sorsa, milyen változásokat idéz elő az emberiség sorsának alakulásában a számítógép gyors elterjedése? Válaszait, elképzeléseit, kétségeit egy olyan e-könyv segítségével fogalmazta meg, melyet a Közéleti Kávéház közönségének mutatott be először.

A program fejlődéstörténeti kérdések mellett filozófiai, technológiaelméleti tételeket fogalmazott meg, ugyanakkor felvázolta a jövőkutatás lehetséges irányait is. A virtuális időutazás keretében a mesterséges intelligencia is bemutatkozott, és egy jövőbeli alternatívát is felvázolt a könyvipar számára.

Tápai Csaba régóta dolgozik a Nagy e-Könyv projekten, amely választ kíván adni többek között arra a kérdésre, hogy a ma ismert könyvkultúra teljesen elhal-e, esetleg alternatív megoldásként megmarad a digitális kiadványok mellett. Véleménye szerint ki kellene dolgozni egy közös koncepciót, amely a könyvkiadás jövőjét határozná meg, és megnyugtató lenne azon nemzetek számára is, melyek nem rendelkeznek kidolgozott e-nyelvvel. Azért is sürgető feladat, mert ilyen nyelv a magyar is. Így aztán több szempontból is igaz az a törvény, amit Tápai többször is hangsúlyozott az előadásában, mely szerint az idő megfizethetetlen érték. 

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind