Az idén tovább lassul a lakásárak emelkedése

Az OTP szakértői szerint az áremelkedés mértéke valószínűleg 10 százalék alatt marad. A folyamat nem recessziót hanem árkorrekciót jelez.

2020. február 12. 20:16

Az idén tovább lassul a lakásárak emelkedése

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerdán Budapesten egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a lakásárak lassuló emelkedésében, a tranzakciószám csökkenésében fontos szerepe van a Magyar Állampapír Plusz tavaly nyári bevezetésének, ugyanis ez a pénzügyi termék elszívta a befektetési célú vásárlókat az ingatlanpiacról. 

Valkó szerint a lakások árszintje és a lakosság jövedelme szorosan összefügg, mivel Magyarországon folyamatosan emelkednek a jövedelmek, néhány év stagnálás után ismét felpöröghet az ingatlanpiacon a kereslet.

A vezető elemző szerint az albérlet piacon is változásra lehet készülni, ugyanis a következő időszakban várható, főleg Budapesten a VIII., IX., XI., XIII. kerületben a befektetők által kiadás céljából korábban vásárolt lakások tömeges átadása. Mindez pedig túlkínálatot eredményez az albérlet piacon, ami valószínűleg együtt jár majd a bérleti díjak mérséklésével.

Az új lakásokra érvényes áfa változásáról a szakember elmondta, hogy az 5 és a 27 százalékos áfa közötti különbségből adódó, több mint 20 százalékos áremelkedés „biztosan nincs benne a piacban”. A 27 százalékos projektek árazásánál egyelőre a kivárás figyelhető meg, az OTP szerint mintegy 10 százalékos emelkedés az, amit a piac még elbír.

A fővárosban épült új lakásoknál, amiket az idén adnak át, átlagosan 860 ezer forintos négyzetméterárral lehet számolni, 2021-ben 960 ezer forinttal, mondta a vezető elemző.

Valkó Dávid arról is beszélt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott, az OTP által feldolgozott 2019-es ingatlanpiaci adatok (amik a teljes tavalyi évet még nem tükrözik) azt mutatják, hogy

2019-ben éves összevetésben országosan 17 százalékkal, Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken pedig 33, illetve 15 százalékkal esett vissza a forgalom a lakáspiacon. Miközben a lakásárak országos szinten 15 százalékkal nőttek, a fővárosban 22 százalékkal emelkedtek. Debrecen volt a legdrágább vidéki város, az átlagos négyzetméterár 408 ezer forint volt, a skála másik végén Salgótarján állt.

Pélyi András, az OTP Pénzügyi Pont országos értékesítési vezetője a lakásvásárlás finanszírozási lehetőségeiről beszélt és elmondta, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) minden második ügyfélnek az OTP Bank nyújtja, a csok termékek 71 százalékához pedig az ügyfelek további hitelt is felvettek.

Kiemelte, hogy 2019 sikerterméke a babaváró hitel volt, amiből tavaly 470 milliárd forintot kaptak a családok, a felvett babváró hitelek mintegy 50 százalékát az OTP-től igényelték.

Beszámolt még a falusi csok hatásáról is, ami szerinte főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt népszerű, előbbinél 360, utóbbinál 235 tranzakció köthető ehhez a pénzügyi termékhez. Pélyi szerint a csok, a falusi csok, valamint a babaváró hitel igényléseivel kapcsolatosan idén további bővülésre számítanak.

(Nyitókép forrása: hellovidek.hu)

Tovább olvasom