Az év végéig meghosszabbítja a kormány a kifizetési stopot

A bérjellegű kiadásokon kívül minden egyéb kifizetést a pénzügyminisztériummal kell jóváhagyatni a költségvetési szerveknek.
Kékes Viktória

2022. október 25. 11:07

Az év végéig meghosszabbítja a kormány a kifizetési stopot

Meghosszabbítja két hónappal az október végén lejáró kifizetési stopot a kormány a költségvetési szerveknél, így a „fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében továbbra is csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni – értesült a hvg.hu.

 

Az intézkedést október elején vezette be a kormány, a Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, nem általános kifizetési stopról van szó, hanem arról, hogy „a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében a költségvetési szerveknél minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött. A szeptember 29-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sem használta a „kifizetési stop” kifejezést, sőt kijelentette, hogy általános tiltás nincs, de a szaktárca közlését megerősítette arról, hogy előzetes pénzügyminisztériumi engedélyt valóban előírtak.

 

A hvg kereste a Pénzügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot a kifizetési stop meghosszabbításával kapcsolatban, választ azonban nem kaptak. Mint írják, 

 

„sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, ha az ilyen kormányhatározatok is megtalálhatók lennének a Magyar Közlönyben, de ezeknek a nem nyilvános kormányhatározatoknak az egyik jellemzője, hogy bár nem titkosak, nem is teszik közzé őket, csak az érintetteket – ez esetben a költségvetési szervek vezetőit – tájékoztatják róluk”.

 

Tavaly rekordszámú, 679 ilyen határozat született, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre több döntését titkolja el a nyilvánosság elől a kormány.