Az Európai Unió három legszegényebb országának egyike Magyarország

Nálunk csak Románia és Bulgária áll rosszabbul. A régióban Szlovénia áll a legjobban.
Kékes Viktória

2022. július 05. 09:19

Az Európai Unió három legszegényebb országának egyike Magyarország

Közzétette az Eurostat a rendelkezésre álló jövedelem statisztikáit országonként. Ez alapján a magyar adat az egyik legrosszabb, csak a román és a bolgár mutató gyengébb a mienknél. - írja a hvg.hu.

 

A lap kiemeli, hogy három fontos szempontot kell figyelembe venni a számok értelmezésekor:

1, A statisztikusok a mediánértéket mérték, vagyis azt, hogy mennyi a középső érték, amelynél a háztartások felének több pénze van, felének kevesebb.

2, A rendelkezésre álló jövedelemmel számoltak, azaz nem csak a fizetéssel, ez az az összeg, amelyet ténylegesen elkölthetnek az emberek.

3, Nem euróban, hanem vásárlóerő-egységben számolva adták meg az értéket, ami kiegyenlíti az egyes országok árszintje közötti különbséget, vagyis itt nem lehet azt mondani, hogy „máshol többet keresnek, de ott drágább is minden”.

Forrás: hvg.hu

Magyarország a lista végén található, csak Románia és Bulgária áll rosszabbul nálunk, ugyanúgy, ahogy 2018-ban és 2019-ben is. Azt is kiszámolta az Eurostat, hogy az EU mediánértéke mennyi, ez alapján elmondhatjuk, hogy a fiktív „középső magyar” annak a pénznek az 54 százalékát költheti el havonta, mint amennyit a középső EU-polgár. Az egykori keleti blokk legfejlettebbje Szlovénia, ahol már az EU-medián 95,5 százalékát elérték.