Orbán rasszista beszéde miatt az Európai Parlament frakcióvezetői azt kérik a Bizottságtól, hogy tartsa vissza a Magyarországnak járó pénzeket

Az uniós vezetők szerint a magyar miniszterelnök kijelentései ellentmondanak az EU-alapszerződések rasszizmusról és diszkriminációról szóló részeinek.
Kékes Viktória

2022. július 30. 09:40

Orbán rasszista beszéde miatt az Európai Parlament frakcióvezetői azt kérik a Bizottságtól, hogy tartsa vissza a Magyarországnak járó pénzeket

Az Európai Parlament frakcióvezetőiből és az uniós képviselő-testület elnökéből álló Elnökök Konferenciája is kifogásolja Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszédét.

 

Péntek esti nyilatkozatukban azt írják:

 

„Mi, az Európai Parlament frakcióinak vezetői határozottan elítéljük Orbán miniszterelnök legutóbbi nyíltan rasszista nyilatkozatát arról, hogy nem akarunk vegyes fajok népévé válni. (...) Nincs helye a rasszizmusnak, a diszkriminációnak és a gyűlöletbeszédnek társadalmainkban. További lépésekre szólítjuk fel az EU kormányait és uniós szinten, többek között a rasszizmus és az idegengyűlölet fokozódó normalizálódása ellen”.

 

A frakcióvezetők szerint a magyar miniszterelnök kijelentései ellentmondanak az EU alapszerződéseinek rasszizmusról és diszkriminációról szóló megfogalmazásának, ezért arra szólítják fel az EU-t, hogy „teljes mértékben használja ki a rendelkezésre álló eszközöket a 2. cikkben foglalt értékek megsértésének kezelésére”.

 

Az uniós vezetők ezen felül felszólítják a Bizottságot, hogy továbbra is tartsa vissza a pandémia miatt keletkezett károk helyreállítására szolgáló forrásokat (azaz a helyreállítási alapból járó támogatást) Magyarországtól, mert

 

„Az ilyen elfogadhatatlan kijelentéseknek, amelyek egyértelműen az EU-szerződésekben is rögzített értékeink megsértését jelentik, nincs helyük társadalmainkban”.

 

Címlapon

mutasd mind