Az európai összehasonlításból látszik igazán jól, mennyire elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon

Brutálisan megdrágultak az élelmiszerárak Magyarországon. Ez a drágulás igazán akkor megdöbbentő, ha összehasonlítjuk a kelet- és közép-európai régión belül országok áraival. De még az uniós átlagot is messze meghaladja.
Vass Imre

2023. február 03. 13:20

Az európai összehasonlításból látszik igazán jól, mennyire elszálltak
az élelmiszerárak Magyarországon

Szomorú rekordot könyvelhettünk el, tavaly hazánkban volt a legmagasabb az infláció egész Európában. Legbrutálisabban az élelmiszerárak emelkedtek, ebben messze leköröztük mindenkit a kontinensen. Ez jól látható az Eurostat által közzétett adatsorban is, amely az élelmiszerek árának emelkedését mutatja be a tagállamokban. – írja a 24.hu.

 

Az adatokból kiolvasható, a vizsgált időszakban (2020 januárja és 2022 decembere között) az országban hasonló mértékben változtak az árak, Magyarországon azonban 2022 tavaszától brutálisan elszabadultak az árak. A 2015-ös élelmiszerárakhoz képest hazánkban mintegy 96 százalékpontos emelkedés volt tapasztalható, az uniós átlag azonban alig 35 pont volt.

 

Amennyiben a környező országokkal vetjük össze a hazánkban tapasztalható élelmiszerár emelkedést, láthatjuk, hogy az infláció mértéke hasonló volt Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában. Természetesen ott is volt emelkedés, de nem olyan nagymértékű, mint hazánkban.

 

Az Eurostat adatbázisában egyes élelmiszertípusokra is lehet keresni. A kenyér, a hús és a tej, valamint a tojás árát megvizsgálva látható, hogy ezek a termékek mindig is drágábbak voltak hazánkban, mint az uniós átlag, de 2022 év elején mindegyik esetében a drágulás brutális volt, messze lekörözte az EU áremelkedési ütemét.