Az erőszakos egyetemi hatalomátvételek ellen tiltakoznak az SZFE-ről érkező lánggal a Dugonics téren, Baumhorn Lipót nevét minden szegedinek ismernie kellene: itt a Szeged Podcast kilencedik adása!

Országos váltófutás hozza Szegedre a Színművészetin meggyújtott őrlángot, kiállítás nyílt a Klauzál téren az építészről, aki miatt a miénk a világ egyik legszebb zsinagógája.

2020. október 02. 22:24

Az erőszakos egyetemi hatalomátvételek ellen tiltakoznak az SZFE-ről érkező lánggal a Dugonics téren, Baumhorn Lipót nevét minden szegedinek ismernie kellene: itt a Szeged Podcast kilencedik adása!

Baumhorn Lipót építész egészen különleges életművet hagyott az utókorra, épületei közül tízet Szegedre tervezett, itt látható fő műve is, a szegedi zsinagóga, ami nem csak a világ egyik legnagyobb, de a szakma szerint is az egyik legszebb zsidó imaháza. Ennek ellenére nem sok szegedi van 2020-ban, akinek ismerős lenne a neve, pláne még kevesebb, aki pontosan tudná, kiről van szó, és mi kötődik városunkban a nevéhez. Ezen javíthat a Klauzál téren októberben látható Baumhorn-kiállítás, valamint ezen igyekszünk javítani mi is, ezért felhívtuk Csizmadia Editet, a Somogyi-könyvtár helyismereti könyvtárosát, akivel a többi között arról beszélgettünk, milyen épületeket tervezett még Szegedre az 1932-ben elhunyt építész, valamint, hogy milyenek azok a helytörténeti, tematikus séták, amik a többi között Baumhorn munkásságát is bemutatják.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 009 · 2020.10.02.

 

Az adás második felében Antal Bálinttal, végzős SZFE-hallgatóval beszélgettünk, aki annak a vasárnapi szegedi demonstrációnak a szervezője, amit a Szinház- és Filmművészeti Egyetem ügye kapcsán a magyar felsőoktatásban zajló, modellválltásnak álcázott erőszakos hatalomátvétel ellen szerveznek. Ennek kapcsán beszélgettünk a demonstráció mellett a többi között arról, milyen érzések, motivációk hajtják az egyetemüket elfoglaló SZFE-seket, mi a céljuk akciójukkal, milyen élmények érték őket az elmúlt hetekben, valamint hogy végzősként mit gondol az SZFE eddigi vezetését, az ott zajló oktatást ért kormánypárti vádakról.

Az adás vége felé Donald Trump koronavírus-fertőzése kapcsán ismét a járványhelyzetről beszélgettünk, valamint a többi között arról, hogy vajon miért sokkal lazább a védekezés most, mint volt tavasszal, és mi lehet ezzel a kormányzat célja. És még a poloskák is szóba kerültek, már megint.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Tovább olvasom