Az „erdőgyilkos rendelet” visszavonását, és zöld energiaforradalmat akar a Párbeszéd

Határozatot fogadtatnának el a parlamenttel, ismertették javaslataikat.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 15. 15:05

Az „erdőgyilkos rendelet” visszavonását, és zöld energiaforradalmat akar a Párbeszéd

A Párbeszéd zöld energiaforradalommal segítene a magyar lakosságnak, az ellenzéki párt parlamenti határozati javaslatait a két társelnök ismertette hétfőn Budapesten, online sajtótájékoztatón.  

 

Szabó Rebeka szerint 

 

ma Magyarországon energia- és klímaválság van. Ebben pedig az Orbán-kormánynak súlyos a felelőssége, mert elhitette az emberekkel, hogy a „rezsihazugság” bőven elég arra, hogy megoldja az energiaellátással kapcsolatos problémákat, és a klímaválság megoldásával sem foglalkoztak. Az lenne fontos, hogy minden intézkedést az energia- és klímaválságra figyelemmel hozzon meg a kormány

 

– mondta, és bejelentette a Párbeszéd parlamenti határozati javaslatot nyújt be azért, hogy már akár ezen a télen javuljon a magyarok energiaellátása. Ennek első és legfontosabb pontjaként nevezte meg azt, hogy az „erdőgyilkos rendeletet” vonják vissza.

 

További javaslataikat ismertetve Tordai Bence azt mondta: 

 

arra szólítják fel a kormányt, hogy Magyarország energiabiztonságának javítását ne a 20. század technológiáira, hanem a 21. század megújuló erőforrásaira alapozza. 

 

Azt javasolják, hogy 

 

a kormány törölje el a szélerőművek telepítését korlátozó szabályokat, vagy legalábbis „észszerű mértékben” határozzák meg a védőtávokat. Szintén töröljék el a napelemes és a földhőrendszereket sújtó „termékdíjnak nevezett különadókat”

 

– mondta, áfacsökkentést is szorgalmazva a területen.

 

Emellett kezdeményezik, hogy 

 

a kormány hozzon létre egy évi legalább 200 milliárd forintos keretet a lakóházak energetikai korszerűsítésére, az iskolákban pedig a szénszünet és a fatüzelésű kazánok helyett hőszivattyúkkal biztosítanák a fűtést. 

 

Tordai Bence arról is beszélt, hogy információik szerint a magyar külügyminiszter az oroszoktól a szükséges 700 millió köbméter gáz helyett csak töredékmennyiségre kapott ajánlatot, miközben „legitimálja Putyin háborús rendszerét”.

 

Emellett azt is elmondta, hogy a Párbeszéd ott lesz szerdán a civilek által az erdőirtások ellen és egy megújuló, fenntartható, zöld energiaforradalom érdekében szervezendő tüntetésén.

 

Szabó Rebeka és Tordai Bence teljes sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni: