Az EP magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője szerint „a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt.
Kékes Viktória

2023. február 08. 10:11

Az EP magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője szerint „a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”

Az Európai Parlament magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield a brüsszeli városházán megrendezett „Városok a jogállamért” nevű rendezvényen vett részt, ahol az Euronews tudósítása szerint azt mondta, hogy a magyarországi fejlemények nem csak a korrupció és a demokrácia szempontjából aggasztóak. Hanem azért is, mert szerinte a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak, ami biztonsági kockázatot jelent. 

 

„Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

 

A politikus beszélt arról is, mekkora teret nyert Magyarországon a félrevezetés, a manipuláció:

 

„Mindössze tíz évre volt szükség a félrevezetés kiépítéséhez és ez számomra elképesztő. A legutóbbi választásokat a Fidesz két dologra építette. Az első az volt, hogy a kormány elhitette az emberekkel azt, hogy az Európai Unió fiatal magyarokat küldene a háborúba, Ukrajnába. A második dolog egy teljes képtelenség volt arról, hogy az Európai Unió az iskolás gyermekek nemének megváltoztatására készül. Számomra hihetetlen az, hogy egy ennyire elképesztő információ létezhet és terjedhet egy országban és ezt tényleg elhiszik az emberek.”

 

Delbos-Corfield úgy véli, az Európai Unió elkésett a reakcióval Magyarország esetében és félő, hogy a folyamatot már nem lehet visszafordítani. Szerinte ezért az EU legfontosabb feladata, a kialakult helyzet ne legyen fertőző, és ne terjedjen át más tagállamokra.