Az ENSZ szerint több ezer civilt gyilkoltak már meg a háború kitörése óta, Orbán a francia elnökkel tárgyal az orosz olajembargóról, Szijjártó közben Brüsszelben arról beszélt, hogy továbbra sem támogatjuk a javaslatot

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója kedd koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 10. 14:02

Az ENSZ szerint több ezer civilt gyilkoltak már meg a háború kitörése óta, Orbán a francia elnökkel tárgyal az orosz olajembargóról, Szijjártó közben Brüsszelben arról beszélt, hogy továbbra sem támogatjuk a javaslatot

Egy bevásárlóközpontot és két szállodát ért orosz rakétatalálat hétfőn Odesszában

Hétfőn már érkeztek arról hírek, hogy támadás érte a déli kikötővárost, éjszakai beszédében az ukrán elnök is megemlítette, hogy annak ellenére támadtak az oroszok, hogy az Európai Tanács elnöke Odesszában tartózkodott. Szergej Bratcsuk, az odesszai regionális katonai vezetés szóvivője ma elmondta, hogy három Kindzsal rakétát - ezek az új orosz hiperszónikus rakéták - lőttek ki és turisztikai célpontokat (két hotelt) találtak el. Bratcsuk elmondása szerint két embert vittek kórházba a támadás miatt.

 

Az ukrán fegyveres erők déli hadműveleti parancsnoksága pedig arról számolt be, hogy egy bevásárlóközpontot hét rakétatalálat ért, amelynek következtében egy ember meghalt és öten megsérültek. 

Szijjártó: Magyarország csak az ország energiaellátását biztosító szankciós javaslatot tud támogatni

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ezért Magyarország csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt, az uniós bizottság által létrehozott problémát - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben kedden az MTI tudósítása szerint.

 

Szijjártó Péter a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencia szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság bevezetni tervezett újabb szankciós javaslatcsomagja veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolására elért egységes európai uniós álláspontot.

Forrás: Facebook

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szankciók elfogadása esetén komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is. Elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten részletes, teljes körű tájékoztatást kapott a brüsszeli testület által javasolt szankciós csomagnak a Magyarországot érintő hatásairól. Magyarország várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat - emelte ki Szijjártó Péter. 

Orbán Viktor a francia elnökkel tárgyal az olajembargóról

„Úgy gondolom, hogy ezen a héten összejöhet az alku.” – jelezte az LCI televízió kedd reggeli adásában Clement Beaune francia EU-ügyi miniszter az uniós orosz olaj elleni embargós csomagról.

 

Beaune azt is elárulta a Reuters tudósítása szerint, hogy ma telefonon fog egyeztetni a témában Emmanuel Macron és Orbán Viktor. A hírt Havasi Bertalan is megerősítette az MTI-nek.

 

Mindez azután történik, hogy tegnap délután váratlanul Budapestre látogatott Ursula von der Leyen és a Karmelita kolostorban találkozott a magyar miniszterelnökkel. Az Európai Bizottság elnöke később a Twitteren azt írta:

 

„Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott ma esti megbeszélés segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Előrehaladtunk, de további munkára van szükség. Videókonferenciát fogok összehívni a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítése érdekében”.

Még mindig körülbelül 100 civil rekedt Azovsztalban

Az ukrán hatóságok hétvégén azt közölték, hogy minden civilt sikerült kimenekíteni a folyamatos orosz támadás alatt álló gyárból, az Azov-ezred parancsnoka most mégis azt jelezte, hogy ezt a hírt megerősíteni nem tudja. Igaz, a megmaradt civilek többsége férfi.

Megrázó jelentést tett az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője

Matilda Bogner arról számolt be, hogy a háború kezdete óta

 

„Összességében 7061 polgári áldozatot igazoltunk, közülük 3381-en haltak meg és 3680-an sérültek meg országszerte. A tényleges számok ennél sokkal magasabbak, és azon dolgozunk, hogy minden egyes incidenst megerősítsünk”.

 

 

Bogner kiemelte, hogy minden civil áldozat halála tragédia, amelyet ki kell vizsgálni, mert minden egyes civil áldozat halála háborús bűncselekménynek minősülhet, hiszen ők a humanitárius jog szerint védett személyek.