Az energiaárak emelkedése betesz a szállodák többségének

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint elsősorban a wllness-szállodák kerülnek nehéz helyzetbe az energiaválság miatt, télen több mint 25 százalékuk bezárhat.
Vass Imre

2022. október 16. 13:32

Az energiaárak emelkedése betesz a szállodák többségének

Flesch Tamás elmondta, ennek a hoteltípusnak a legmagasabb a rezsije, eddig is havonta 10-12 milliós energiaszámlákat fizettek. Az áremelkedések után ez az összeg akár 100 millió forint is lehet. Sőt van olyan szálloda, ahol az eddigi ár húszszorosát kellene fizetniük. Ekkora költségemelkedést nem fognak tudni a hotelek kigazdálkodni, így kénytelenek lesznek bezárni.

 

A költségek emelkedése mellett a szállodák a vendégek számának csökkenése is súlytani fogja, hisz az óriási infláció és az emelkedő megélhetési költségek miatt a családoknak nem marad pénze üdülni.

 

Flesch szerint több szálloda esetében nem ideiglenes lesz a bezárás, hanem többet már nem is tudnak majd kinyitni.

Az elmúlt évek alatt a vendéglátó és az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus járvány már nehéz helyzetbe hozta, a mostani energiaválság pedig újabb csapást jelent. A megoldást egy legalább 50 százalékos áremelés jelentene, azonban azt már a vendégek biztosan nem tudnák elfogadni és teljesen elmaradnának.

Címlapon

mutasd mind