Az első ünnepi feladat teljesítve: felállították Szeged karácsonyfáját! (VIDEÓVAL)

Amit biztosan tudunk: tizennégy méter magas, Béketelepről érkezett, ezüstfenyő, és kedden délre már beállították helyére a Klauzál téren a város karácsonyfáját.
Bod Péter

2021. november 23. 20:55

Az első ünnepi feladat teljesítve:
felállították Szeged karácsonyfáját! (VIDEÓVAL)

Kezdődhet a díszítés, péntektől láthatják teljes pompájában a szegediek város karácsonyfáját, amit közel húsz éve állítanak fel a megszokott helyen.

 

A tizennégy méter magas ezüstfenyő ezúttal Béketelepről, a Nagyszombati utcából érkezett, Nádler Mónikáék kertjéből, a fát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei választottak ki.

 

Közismert a gyakorlat, hogy szegediek felajánlhatják a kertjükben és tulajdonukban lévő, kellően magas és szép fenyőfájukat a város karácsonyfájának. A felajánlott fákat szabályosan zsűrizik, így döntik el, melyiket választják.

 

Azt már a Klauzál téren mondta el a Szeged.hu-nak Makrai László, a városi környezetgazdálkodási cég vezetője, hogy a felajánlások közel feléről kiderül, hogy a helyi körülmények miatt egyben nem emelhetőek ki a helyükről, ezért ezekről le kell mondani.

 

Reggel nyolckor indult a munka

De ne ugorjuk ennyire előre! Béketelepen a fenyőfa kivágása, és az ehhez szükséges előkészületek kedden reggel 8 óra előtt kezdődtek. A viszonylag szűk Nagyszombati utcában lévő fa a ház előtt állt, és nehezítette a szakemberek dolgát, hogy ettől nem nagy távolságban húzódik a villamossági felsővezeték. Ezért az energiaszolgáltató szakemberei előbb áramtalanították a vezetékeket, és ezt követően kezdődhetett meg a fa kivágása és kiemelése.

 

 

Bár teljes biztonsággal nem tudható, de valószínű, hogy 1974-ben ültethették el a most kivágott ezüstfenyőt – mondta el érdeklődésünkre a felajánló, Nádler Mónika. Az ingatlan ekkor épült, és vélhetően a fa is ekkor került a ház elé.

 

Jelenlegi tulajdonosa 2007-ben költözött ide, és mint elmondta, amikor első alkalommal megnézte a házat, azonnal beleszeretett, és ebben nagy szerepe volt a fenyőfának is, ami már akkor is hatalmasra nőtt.

 

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a most kivágott fán kívül további hét állt a kertben, de egy 2019-ben a városra lecsapó szélvihar kidöntötte a hét egymás mellé ültetett fenyő egyikét, ami ráborult a mellette állóra. A tulajdonos ekkor döntötte el, hogy a nagyobb bajt megelőzendő, kivágják a fákat.

 

Ez érzelmi okokból sem volt egyszerű – tudtuk meg Nádler Mónikától, mert szinte személyes viszonyba került a fákkal. Valamennyit külön névvel illette, amik között megtalálható volt az „Öreg hölgy” és a „Bölcs fenyőfa”. (Reméljük, az előbbit a Juventus-szurkolók nem veszik a szívükre!)

 

A most kivágott és a város karácsonyfájának rangjára lépő fát a tulajdonosa már tavaly felajánlotta az önkormányzatnak, ám mivel ez novemberben történt, és akkorra lezajlott az fák zsűrizése, már nem tudták figyelembe venni. Idén mielőtt jelentkezett volna Nádler Mónika, a környezetgazdálkodástól már keresték, arról érdeklődve, hogy a tavalyi felajánlás él-e még. Élt.

 

Sohasem egyszerű feladat, de...

Innen már viszonylag egyenes út vezetett a kedd reggeli fakivágáshoz, ami a külső szemlélőnek cseppet sem tűnt egyszerűnek. A szakemberek azonban megnyugtattak, hogy korántsem lesz bonyolult a művelet.

 

A szűk utca és a közelben futó felsőtávvezeték nehézségeit azzal oldották meg – mondta el a helyszínen Nagy András, a környezetgazdálkodási cég szakembere, hogy egy 47 méteres magasságban is dolgozni képes kocsidarut hoztak a helyszínre. Ezzel megoldható volt, hogy a távvezetékek felett emeljék ki a fenyőfát. Nagyszerű látvány volt.

 

A 47 méteres magasság önmagában talán keveset mond. Ám ha ehhez hozzátesszük, hogy egy tízemeletes panelház alig magasabb 30 méternél, és a 47 méter majdnem megegyezik az újszegedi, a Temesvári körúton található toronyház magasságával, akkor könnyebben alkothatunk fogalmat a fakiemelésében szerepet kapó daruskocsiról.

 

A hatalmas daru – ekkora teljesítményűvel Szegeden a város karácsonyfájának kiemelésekor még soha nem dolgoztak – a ház elé beálló trélerre emelte a nem mindennapi méretű fát.

Az összetett művelet megtervezőinek arra is figyelni kellett, hogy a rendőri felvezetés mellett a Béketelepről a Klauzál térre érkező fát már nem emelhette le a trélerről ugyanaz a daruskocsi, mert annak súlya alatt összetört volna a Kárász utca és a Klauzál tér díszburkolata. Mint Makrai László a karácsonyfa-állítás helyszínén elmondta: különösen a díszburkolat fehérszínű mészkőlapjai nem bírták volna a terhelést, a gránitból készültek igen.

 

Rákanyarodni a Kárász utcára

A Klauzál téren felállított karácsonyfát közel másfél méter mélyen besüllyesztették egy erre a célra kialakított csőbe, ami körül hat tonna beton gondoskodik arról, hogy a legnagyobb szélviharral szemben is ellenálló legyen a fa.

 

Más érdekességet is megtudtunk a faállításról, pontosabban a fa szállításáról. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei elmondták, hogy 14 méteres fánál nagyobbat azért sem választanak, mert a Széchenyi tér felől a Kárász utcára kanyarodva a fogadószobrok miatt a jelenleginél nagyobb szállítójármű nem képes bekanyarodni.

 

Korábban a kanyarodás gondjait azzal oldották meg, hogy a tréler a Széchenyi tér sétányáról egyesen hajthatott a Kárász utcára. Ez a lehetőség azóta szűnt meg, hogy óriáskerék áll a karácsonyt megelőző időszakban a téren.

 

Kezdődhet a fa díszítése, amit azért sem várathat sokat magára, mert pénteken már ünnepi díszkivilágításba borul a belváros, aminek része a karácsonyfa is a Klauzál téren.

 

Várjuk a végeredményt.

 

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!