Az elmúlt években sok minden megújult Újszegeden: a város tüdeje körül jó élni

Folytatjuk a Képviselők a mérlegen című sorozatunkat, ez alkalommal Újszegedre, Mihálik Edvin választókörzetébe látogattunk el.
Rafai Gábor

2022. szeptember 23. 18:07

Az elmúlt években sok minden megújult Újszegeden: a
város tüdeje körül jó élni

Mihálik Edvin első képviselői ciklusát kezdte 2019-ben, amikor nagy fölénnyel nyert fideszes kihívójával szemben. A képviselő az elmúlt három és fél évben rászolgált az újszegediek bizalmára, hiszen számtalan fejlesztést sikerült megvalósítania, miközben igazi közösségi életet is teremtett a városrészben. Újszeged képviselőjeként Mihálik Edvin a ligetben kialakított görparkra, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola felújítására, valamint arra a legbüszkébb, hogy sikerült betartania, amit a 2019-es kampányban megígért: megújult formában kapták vissza a szegediek a Lapost. Az újszegedi Tisza-szakaszon az önkormányzat ki tudott alakítani egy vadonatúj szabadstrandot, amit a szegediek hamar megkedveltek.

 

Névjegy

Mihálik Edvin (Momentum)

Körzete: Újszegeden, a Tiszától a Víztorony térig.

 

Eredményei a ciklusban

  • Görpark kialakítása a ligetben;
  • a Vörösmarty Mihály Általános Iskola felújítása;
  • új szabadstrand – a Lapos Beach kialakítása;
  • 553 méter új kerékpárút, megújult buszmegállók és gyalogátkelők;
  • Vedres utca felújítása három ütemben;
  • új térfigyelő kamerarendszer a Csanádi utcában.

 

Régi vágya volt a szegedieknek, hogy legyen a Tisza partján egy modern, használható szabadstrand. Tavaly június közepén, egy 30 millió forintos beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a Lapos. 

 

A területet közművesítették, konténer wc-ket, zuhanyzókat és öltözőket alakítottak ki, szemétgyűjtőket és bójasorokat telepítettek, hogy mindenki kulturált körülmények között pihenhessen a vízparton. 

 

A strandolók biztonsága érdekében térfigyelő kamerarendszer és vízimentők vigyáznak a fürdőzőkre. A szabadstrandon büfé is van, hogy ne kelljen otthonról ennivalót hozni.

Addig egyeztettek az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, míg végre összejött. Szeged egyik legkedveltebb helye lett a Lapos Beach (fotó: Iványi Aurél)

Tavalyhoz hasonlóan a Laposon százötven napozóágy, ötven természetes anyagból készült napernyő alatt várta az idei nyáron is a strandolni, pihenni vágyó szegedieket.

 

Szeged legyen a legegészségesebb és legzöldebb magyar város

Ugyancsak a pihenést és szórakozást szolgálja az a görkorcsolyás paradicsom, amit idén februárban adtak át a korábban már egymilliárd forintból teljesen felújított újszegedi Erzsébet-ligetben.

 

– Az célunk, hogy Szeged legyen a legegészségesebb és legzöldebb magyar város. Ennek jegyében készült el ez a sportlétesítmény is, ami olyan hozzáértő fiatal szakemberek közreműködésével valósulhatott meg, akik maguk is ezt a sportot űzik.

Mihálik: A görpark felújításával befejeződött a szegedi ligetprojekt (fotó: Iványi Aurél)

A szegedi önkormányzat bruttó 55 millió forint önerőt, a központi költségvetés pedig 30 millió forintot fordított az új létesítményre az Aktív Magyarország Programban.

 

Ezzel a közös fejlesztéssel egészült ki a három éve lezárult liget projekt, ami szervesen illeszkedett Szeged Zöld Város Programjába.

 

Az új pálya alapterülete 650 négyzetméter. Két jól elkülöníthető részből áll: az egyiken az utcai elemek, korlátok, szegélyek vannak többségben, a másiknál a parkos, medencés jellegű idomok jellemzők. A szabványos pályák nemcsak gyakorlásra, hanem gördeszkaversenyek tartására is alkalmasak, utcai, park, illetve all-terrain kategóriákban.

Versenyekre is alkalmas pálya épült az újszegedi ligetben (fotó: Iványi Aurél)

Az iskolák korszerűsítése a leghasznosabb befektetés a jövőbe

– Az előző ciklusban indult, de a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt már az én képviselőségem alatt valósulhatott meg a Vörösmarty Mihály Általános Iskola felújítása – emlékezett vissza Mihálik Edvin. Szeged önkormányzata 310 millió forint támogatást nyert energetikai korszerűsítésre az európai uniótól. 

 

A korszerűsítés során szigetelték az iskola homlokzatát, megtörtént a tető hő- és vízszigetelése is, kicseréltek 234 nyílászárót, 181 radiátort, felújították a fűtési rendszert, újrafestették az osztálytermeket és a folyosókat, valamint napelemeket is szereltek az épületre.

 

– Szegeden mi tudjuk azt, hogy a tudás hatalom! Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a szegedi gyermekek megfelelő körülmények között szerezhessék meg azt a tudást, amire később majd az életüket alapozhatják 

 

– mondta a képviselő. Mihálik Edvinnek képviselősége kezdetén több lakó is jelezte, hogy a Vedres utcai tömbbelső útját és a parkolókat a panelházak építése óta nem újították fel és mára balesetveszélyes lett. Ezért tavaly megkezdődött a tíz panelház által körülhatárolt területen található út és parkolók szakaszos felújítása a Vedres utcánál.

Európai forrásból európai körülmények az újszegedi diákoknak (fotó: Iványi Aurél)

Ezt a szakaszt három ütemben újítják fel, az elsővel tavaly végeztek, a másodikat idén szeptemberben, a befejező részt jövőre csinálják meg.

 

– Az idei munkálatokra az önkormányzat saját költségvetéséből több mint másfél millió forintot fordított, így a korábbinál egy sokkal jobb minőségű útszakaszt használhatnak az itt lakók.

 

Kerékpárutak is megújultak a városrészben az elmúlt három évben, összesen 553 méteren. A többi között új kerékpárutat alakítottak ki a sportcsarnok és Torontál tér között.

 

Ezzel párhuzamosan tizenegy buszmegálló is megújult a városészben és az erre közlekedők biztonsága érdekében két új gyalogátkelőt is sikerült létesíteni.

 

Ugyancsak ebben a ciklusban kerültek térfigyelő kamerák a Csanádi utcába, a Máltai Szeretetszolgálat Nappali Melegedője mellé, mert erről a területről sok lakossági panasz érkezett. 

 

Közösséggé kovácsolták az újszegedieket: moziztak, futottak, szemetet szedtek és virágot ültettek

A kis dolgok is lehetnek nagyon fontosak, így kaphattak a Baross László utca óvodásai két klímát, vagy napvitorlát a Vedres utcai bölcsődések.

 

Az épületek, közterületek megújítása, korszerűsítése mellett legalább ilyen fontos az itt élők közérzete, ezért számtalan közösségi, kulturális és sport rendezvényt is szerveztek az elmúlt években a városrészben. 

 

Remek közösségépítő program a szemétszedés, és mindenki jól jár vele (fotó: Iványi Aurél)

Családi napokon látták vendégül az újszegedieket, a Partfürdőn és a ligetben nyáresténként szabadtéri mozielőadásokat szerveztek, nemrégiben pedig családi futóversenyre invitálták az itt élőket a ligetbe. 

 

– Rendszeresen, évente legalább egy alkalommal osztunk egynyári virágot vagy árvácskákat is az itt élőknek, amik azután a házak előkertjeiben találnak otthonra, hogy még élhetőbb, zöldebb és otthonosabb legyen Újszeged 

 

– mondta végül Mihálik Edvin.