Az életünket kockáztatjuk, ha kivágjuk a fákat – állítja az LMP

Egyszerre nevezte elképesztő és őrült rendeletnek a LMP két politikusa a kormány nemrég megjelent rendeletét, ami számos ponton könnyíti a hazai erdőkben kivágható fákra vonatkozó szabályokat. A fák és vele a környezetvédelem nem pártpolitikai ügy.
Bod Péter

2022. augusztus 18. 18:11

Az életünket kockáztatjuk, ha
kivágjuk a fákat – állítja az LMP

A rettentő hőséghez mérten üdítően sokan voltak az LMP csütörtök délután tiltakozó akcióján, amelyet a hazai erdők és fák védelmében tartottak „El a kezekkel a fáktól!” címmel. A kormány augusztus elején kormányrendeletben tette a korábbiaknál sokkal egyszerűbbé a hazai erdőben a fák kivágását, sajátos választ adva ezzel az energiaválságra.

 

– A hazai erdők tarvágással kivághatók vegetációs időszakban – mondta beszédében Bakos Bernadett, a zöldpárt országgyűlési képviselője, ezért is nevezte elképesztőnek a kormányrendeletet. Tágabb összefüggésben elmondta, hogy az egymást váltó Fidesz-kormányok az elmúlt években semmit nem tettek a klímaváltozás ellen, majd ezek után adták ki a már jelezett, a hazai fakivágásokra vonatkozó kormányrendeletet. Az LMP éppen ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, kezdeményezve a kormányrendelet megsemmisítését. Ennek egyes rendelkezéseit már visszavonta a kormány, de a zöldek szerint most ennél is többre van szükség.

 

 

Az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet kertelés nélkül mondta, céljuk a nyomásgyakorlás, mert ezt az „őrült rendeletet” vissza kell vonni. Azért is nevezte érthetetlennek a kormányrendeletet, mert az éghajlatváltozás gyorsul, és ezt éppen a fák és az erdők lassítják.

 

A fejlett országokban mindenütt a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése a cél. Ha ez önmagában nem megvalósítható, akkor növelni kell az erdőterületek nagyságát, mert azok kötik meg a szén-dioxidot.

 

Az erdők szerepe ezért felértékelődött az elmúlt időszakban. Ezért is döbbenetes, hogy a magyar kormány lehetővé tette, hogy vegetációs időszakban (április és szeptember között) is kivághatók a fák. Az akácok esetében 35 év helyett 25 év, a tölgyek esetében 120 helyett 100 éves korukban kivághatók a fák.

 

Arra is felhívta a figyelmet Schmuck Erzsébet, hogy a szemünk előtt zajlik az Alföld elsivatagosodása, ennek nyomán a kár ezermilliárd forintban mérhető, miközben a kormány a kárenyhítésre csupán néhány milliárd forint szán. Óriási az aránytalanság – emelte ki a politikus.

 

– Ha kivágjuk a fákat, akkor az életünket kockáztatjuk – mondta végül Schmuck Erzsébet.

 

Az Alkotmánybíróság lassú döntéshozatala miatt az LMP országgyűlési határozati javaslatban nyújt be a jelzett kormányrendelet visszavonása érdekében. Mellett arra kéri az önkormányzatokat, hogy ne alkalmazzák a már hatályba lépett rendeletet – vette át a szót a tiltakozóakción Fehér Attila, az LMP megyei elnöke. Ezen túlmenően arra kérik a szegedi születésű Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy vesse latba tekintélyét a rendelet visszavonása érdekében.

 

– A fák védelme nem pártpolitikai kérdés, a jövő pedig nem áldozható fel – fogalmazott Fehér Attila, aki szerint el kell érni, hogy a fakivágásokat könnyebbé tévő kormányrendeletet teljes egészében visszavonják.