Az élet szinte minden területét érinti az Orbán-kormány brutális megszorító csomagja

750 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be az Orbán-kormány, amely az ellenzék szerint olyan kiemelt területeket is érinti a munkahelyteremtés és az egészségügy, de emellett az élet szinte minden területére kihatással lesz.
Vass Imre

2022. január 11. 11:37

Az élet szinte minden területét érinti az Orbán-kormány
brutális megszorító csomagja

Az ellenzék mai közös sajtótájékoztatóján Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Fidesz a válság idején nem az emberekkel, hanem a haverok zsebeinek megtömésével volt elfoglalva. Szerinte a magyar gazdaság rossz állapotban van ennek ellenére a kormány esztelen költekezésbe kezdett, majd pedig bejelentette a megszorításokat. A 750 milliárd forintos elvonás szinte az élet minden területét érinti. 

 

A szocialista politikus kiemelte, a kormány 20 milliárd forintot von el a beruházás-ösztönzési alapból, amelynek a célja az új munkahelyek létrehozásának támogatása. Emellett 6,5 milliárdos elvonás sújtja a foglalkoztatási támogatásokat szolgáló alapot is. Ez többek között a közmunkások, valamint és az átképzések támogatását érintheti. 

 

Varga László a sajtótájékoztatón felszólította kormányát, tisztázza, hogy melyik területekről von el pénzt. Hangsúlyozta, a kormány előzetesen nem konzultált a szakszervezetekkel, pedig ezek az elvonások nagymértékben érintik a munkavállalókat.

 

Hohn Krisztina, az LMP képviselője szerint a megszorító csomag nagymértékben érinteni az egészségügyet, ahonnan elsősorban a fejlesztésekre, valamint a különféle szűrőprogramokra szánt pénzeket veszi el a kormány. 

 

Hangsúlyozta, a kormányváltás után, az ellenzék nagyobb figyelmet fog fordítani a szegénység felszámolására, amelyről az Orbán kormány tudomást sem akar venni. Kiemelte, a mostani nagymértékű pénzromlás „elégeti” azt a minimálbér és nyugdíj emelést, amelyet eddig bejelentett a kormány

 

Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány folyamatosan sarcolja az önkormányzatokat. Számos adót vont el a településektől és ez a tendencia ebben az évben is folytatódni fog. Emellett az infláció, az energia árak emelkedése és a kötelező béremelések szintén nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzatokat.– tette hozzá.

 

Szerinte a települések kifosztása zajlik és ez nem kormányzás. Hangsúlyozta, szakítani kell az önkormányzatok megkülönböztetésével. Az új kormány sarcolás helyett egyenlő elbánást kínál, a haveri finanszírozás helyett pedig feladatfinanszírozás.