Az élelmiszerpazarlás csökkentésére szövetkeztek: már kilenc szegedi Sparban is muncholhatunk

A Munch egy magyar ötletgazdák által létrehozott platform, amelyen keresztül élelmiszerláncok és vendéglátóipari egységek jelentős kedvezménnyel értékesíthetik az aznap el nem adott, de jó minőségű élelmiszereiket. Az ételmentő szolgáltatást néhány napja kilenc szegedi Spar ábécében is tesztelik.
Rafai Gábor

2022. november 10. 15:13

Az
élelmiszerpazarlás csökkentésére szövetkeztek: már kilenc szegedi Sparban is muncholhatunk

Csomagolt és csomagolatlan kenyerek, pékáruk, sós- és édes finomságok, zöldségek, gyümölcsök, magvak, gyümölcslevek, tejtermékek, tészták, csomagolt szalámik, felvágottak, friss tojás, valamint további, hűtést nem igénylő termékek kerülhetnek a SPAR Munch meglepetés csomagjaiba, az eredeti ár akár harmadáért. 

 

Az áruházlánc Budapesten a XI. kerületben tíz, Szegeden kilenc, Hódmezővásárhelyen pedig két egységében indította el november 3-ától ezt a szolgáltatását, ami összességében tizenkilenc Spar szupermarket és két Interspar hipermarket bevonását jelenti. 

 

A tervek között szerepel, hogy a tesztidőszakot követően újabb üzletek kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.

 

Az élelmiszerek egyharmadából hulladék lesz

A pazarlás sajnos globális jelenség, a világon előállított összes élelmiszer egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, ami csak Európában évente majdnem 90 millió tonna feleslegesen kidobott élelmet jelent. 

 

A Munch célja az élelmiszerpazarlás visszaszorításával a fenntartható, felelős élelmiszerkereskedelem, vendéglátás és fogyasztás népszerűsítése.

 

Így muncholhatunk

Használata egyszerű: csak le kell foglalni a kiválasztott csomagot az előzetesen ingyenesen letölthető mobilalkalmazáson, vagy a honlapon keresztül, majd online ki kell fizetni, és egy előre megadott átvételi idősávban átvenni a kiválasztott üzletben.

 

Magyarországon közel negyven településről már több, mint hatszáz független és országos szinten jelen lévő üzlet csatlakozott az ételmentő platformhoz. 

 

A Spar áruházaiban négy féle csomagot lehet ilyen módon megmenteni – többek között pékárukat, gyümölcsöket, zöldségeket és hűtött árukat – mégpedig akár 66 százalékos kedvezménnyel. 

 

A nagyjából háromezer forint értékű élelmiszercsomagokhoz így ezer forintért, az ezerötszáz forint értékű csomagokhoz pedig ötszáz forintért lehet hozzájutni.

 

– Ezzel a szolgáltatással mindenki jól jár.  Csökken a pazarlás az áruházakban, a vásárlók harmadáron tudnak jókat enni, a környezetről pedig jelentős mennyiségű terhet veszünk le azzal, hogy ezeket az élelmiszereket nem dobjuk ki – mondta Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezetője.

 

A Munch csomagok egyik különleges eleme a meglepetés, ami még izgalmasabbá teszi a rendelést. Az kerül bele a csomagba, ami éppen az adott napon megmentésre vár. Így akár a vásárlók új termékeket, más ízeket, különleges alapanyagokat is felfedezhetnek.

 

 

Szegeden ebben a kilenc Spar szupermarketben muncholhatunk:

  • Csanádi utca 7.
  • Sárosi út 4.
  • Szentháromság utca 68.
  • Tápai utca 50.
  • Csillag tér 6.
  • Széchenyi tér 15.
  • Mars tér 1-3.
  • Szilléri sugárút 26-30.
  • Londoni körút 3.