Az élelmiszerek áfájának csökkentésével fékezné az elszabadult árakat az Unió

A csökkentett ÁFA-kulcsok szélesebb termékkörre terjesztené ki az EU, illetve egyes meghatározott termékkörökben a 0 százalékos ÁFA alkalmazása is szóba kerülhet. A zöldségek és a gyümölcsök is az utóbbi a kategóriába tartozhatnak.
Vass Imre

2021. december 10. 17:32

Az élelmiszerek áfájának csökkentésével fékezné az
elszabadult árakat az Unió

December 7-én az ECOFIN ülésén az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az ÁFA-direktíva új szövegtervezetét, ami uniós szinten lehetővé teszi a tagállamok számára a csökkentett ÁFA-kulcsok szélesebb termékkörre történő kiterjesztését, illetve egyes meghatározott termékkörökben a 0 százalékos ÁFA alkalmazását, írja a fruitveb.hu. Ebbe a termékkörbe esnek alapvető élelmiszerek is, a zöldség és a gyümölcs is. 

 

Az új irányelv előre láthatólag 2022 első félévében léphet hatályba. Hogy Magyarországon milyen változásokat eredményezhet az ÁFA-irányelv módosítása, egyelőre bizonytalan.

 

A lengyel pénzügyminiszter, Tadeusz Kościński elmondta, hogy a csökkentett ÁFA-kulcs alkalmazásának bevezetése nagy segítséget jelenthet a fogyasztóknak a felgyorsult inflációs környezetben.

 

Mintegy 4 éve dolgoznak az irányelv módosításán. Fontos szempont volt a tárgyalások során, hogy a tagállamok önkényesen ne csökkenthessék bizonyos szint alá egyes termékek esetén az ÁFA mértékét.