Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség

Szerintük nyilvánvaló, hogy az intézkedés nem érte el célját.
Kékes Viktória

2023. január 02. 08:18

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Az ATV Híradójának a szövetség főtitkára azt mondta, a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése miatt fenntarthatatlanul súlyos pluszterheket jelent a boltosoknak, hogy a hatósági áras termékeket még mindig a 2021. október 15-ei árakon kell forgalmazniuk. Neubauer Katalin szerint „már április 30-ig sem tartható sem ez a nyomás, ez a veszteség”. Maga az intézkedés ráadásul nem érte el a célját, hiszen nem mérsékelte az élelmiszer inflációt, ezért arra kérik a kormányt, hogy az árstopot azonnal szüntesse meg. 

 

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is azt mondta az ATV-nek, hogy a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, miközben a rögzített árú termékekre továbbra is nagy, sőt, egyre nagyobb az igény. Fodor Attila szerint a legnehezebb helyzetben a vidéki kis és családi vállalkozások vannak. A nagyobb láncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük.

 

Hornyák József, a Portfolio elemzője azt mondta az ATV-nek, hogy a tavalyi első féléves adatokból számolva, „akár több, mint négyezer kisbolt is bezárhatott” a múlt évben. Szerinte idén sem várható kedvező változás ebben, legalábbis a szakértők 2023-as inflációs előrejelzései alapján.

 

Azt, hogy a hatósági áras termékek nem hogy csökkentették, épp ellenkezőleg, csak tovább növelték az inflációt, már a Magyar Nemzeti Bank elemzője is bemutatta. Balatoni András írásában arra a következtetésre jutott, hogy az inflációt megfékezni hivatott ársapkák 2022 végére 3-4 százalékponttal emelték meg a magyarországi inflációt. Azt pedig már főnökétől, a jegybank elnökétől tudjuk, hogy nem a brüsszeli szankciók, hanem az Orbán-kormány elmúlt 10 évének elhibázott gazdaságpolitikájának egyik következménye a rekordmagas pénzromlás.