Az egyirányú Takaréktár utcát is megnyitották a kerékpáros szembeforgalom előtt – újra kell tanulni a közlekedést

A szegedi belvárosi kerékpáros program keretében számos egyirányú utcát nyitottak meg a közelmúltban a biciklis forgalom előtt ellenirányban is. Ilyen a Takaréktár utca is, ahol fel is festették az ellenirányú kerékpársávot, hogy egyértelmű legyen mind a kerékpárosoknak, mind a sofőröknek, hogy az utca melyik oldalán lehet közlekedni.
Rafai Gábor

2022. augusztus 10. 18:15

Az egyirányú Takaréktár
utcát is megnyitották a kerékpáros szembeforgalom előtt – újra kell tanulni a
közlekedést

Szerdán délután a helyszínen Vincze Tibor, a Szeged Pólus Nkft. projektigazgató-helyettese néhány praktikus tudnivalóra is felhívta az erre közlekedők figyelmét: 

  • a kerékpársáv egyirányú, ezen annak kell haladni, aki a Széchényi tér felől a Tisza Lajos körút felé halad, tehát az utca forgalmi irányával ellentétesen közlekedik kerékpárral.
  • A többi kerékpáros az utca eredeti irányának megfelelően, a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedhet. A jogszabályok értelmében a kerékpár egyértelműen jármű, tehát az úttesten és nem a járdán lehet vele közlekedni.

 

A Takaréktár utcában a szabályosan közlekedő járművek – ha nincs elég helyük – ráhajthatnak a sárga szaggatott vonallal kijelölt, szemből jövő kerékpársávra – természetesen csak akkor, ha nem jön szembe senki.

 

Vincze Tibor arra is felhívta figyelmet, hogy sok a félreértés a Széchenyi tér közlekedési rendjét illetően is.

 

A Takaréktár utca ugyan a Széchenyi tér egyenes folytatása, de attól, hogy itt most lehetővé vált mindkét irányba a kerékpározás, a Széchenyi tér forgalmi rendje még nem változott meg, tehát 

 

a fősétányon továbbra is tilos a kerékpározás. A Széchenyi tér egésze továbbra is a gyalogosoké, kivéve a külön kijelölt kerékpárutat.

 

 

A Takaréktár utca másik végén, a Tisza Lajos körút felől is mindkét irányba kerékpáros nyomokat festettek fel. Külön megjelölték azokat a helyeket, ahonnan a kerékpárosok megfelelően besorolva a mellékutcákba balra szabályosan be tudnak kanyarodni. 

 

Vincze Tibor elmondta, a kerékpáros nyom célja kettős, egyrészt, hogy kijelölje azt az útfelületet, amelyet a kerékpárosok számára közlekedésre ajánlanak, másrészt, hogy felhívja az autósok figyelmét a kerékpáros forgalomra.

 

A Tisza Lajos körúton az úttest elég keskeny, ezért sok helyen nincs lehetőség a kerékpárosok megelőzésére. 

 

A szakember arra kéri az autósokat, legyen türelmesek az itt közlekedő kerékpárosokkal.