Az egyik Orbán szerint a magyar infláció csak fakenews – Besenyei Zsolt jegyzete

Besenyei Zsolt

2023. január 30. 14:20

Az egyik Orbán szerint a magyar
infláció csak fakenews – Besenyei Zsolt jegyzete

A kedves vezető múlt pénteken közölte, hogy már beadták a vakcinát az infláció ellen. Elfelejtette ugyanakkor, hogy a vakcinát preventíven kell, kellett volna beadni, utólag már nem sokat ér.

 

 

Továbbá, ha még így is hatna, akkor sem jelenti azt, hogy az árak visszamennek a korábbi szintre. Ha az infláció nullára esne vissza, akkor is csak annyi történne, hogy az áremelkedés megállna, és minden maradna a jelen – alig megfizethető – állapotában. Ha a kormánynak igaza lenne, és az év végére egyszámjegyű lenne az infláció, az azt jelentené, hogy árak emelkedésének jelenlegi üteme lelassul.

 

De nem csökkennének az árak: továbbra is emelkedni fognak. Még az orbáni csodavárás sem állítja, hogy visszatérnének a régi szintre. Sőt, azt sem, hogy megállna az emelkedés.

 

Ha Orbán az áremelkedés megállítását, neadj’isten visszafordítását óhajtaná, azonnal el kellene törölnie az összes hatósági árat, visszavonni a kiskereskedelmi különadókat, horribile dictu, újratárgyalni az oroszokkal a tragikus gázszerződést és áfát csökkenteni.

 

De nem óhajtja, eszében sincs, neki jó így, kell az áfabevétel. A felelősség áthárítása éppen elég, hogy mást lehessen hibáztatni, és a híveknek ne tűnjön föl, hogy maga Orbán okozta a brutális drágulást.

 

Először volt a „háborús infláció”.

Ez egészen kiváló volt a választási kampányban: áthárítani az áremelkedések miatti felelősséget kormányról az elháríthatatlan nemzetközi fejleleményekre.

 

Mert ugye a választók igen jelentős többsége nem nézeget KSH gyorstájékoztatókat, amelyekből kiderült volna, hogy már tavalyelőtt, 2021. november–decemberben hét és fél százalék volt a magyarországi infláció, az uniós átlag háromszorosa.

 

Következett a „szankciós infláció”.

Cserélni kellett, mert a háborús inflációból még úgy tűnt volna, hogy kedves barátunk és szövegesünk, a háborút indító Putyin lenne a felelős. A szankciós inflációt tavaly nyáron vezették be, hogy a gonosz Brüsszelre és az ellenséges EU-ra, amelyben Orbán határozottan nem szeretne maradni, tolják a felelősséget azért, mert júniusban

  • bár az unió NEM vezetett be embargót az orosz földgázra, Putyin elzárta az Északi Áramlatot, pánikot (és áremelkedést) okozva ezzel a gázpiacon.
  • Továbbá összeomlott a forint, mert a befektetők látták az államháztartás hiányát (májusban az egész évre tervezett 92 százaléka).

 

Azután jött, hogy Nyugaton is ugyanannyira rossz, sőt még rosszabb.

A valóság ezzel szemben az, hogy bár ugyanazt az energiaárat kénytelen fizetni, de háromszor-négyszer nagyobb jövedelemből.

Az egyéb termékek és különösen az élelmiszer-áremelkedés pedig meg sem közelíti a magyarországit: az eurózóna inflációja tíz százalék alatt van, az Unió egészét is csak a huszonöt százalékos magyar viszi valamivel tíz fölé.

 

De ezt nehéz megértetni a vakhitűekkel, akik meg vannak győződve róla, hogy – mint Orbán megjósolta – a németek már tavalyelőtt télen megfagytak, a hollandok meg tavaly éhenhaltak. A maradék lázong, csődbe és tönkrement. Orbán előre megmondta, hogy ez lesz. Már annyira nincs pénzük, hogy állítólag vannak, akik sötétben alszanak, és ruha nélkül fürdenek.

 

Most éppen az árdrágítók vannak soron.

A kiskerláncok, a gonosz multik, akik Nagy Márton miniszter szerint eléggé el nem ítélhető módon az egekbe emelték az élelmiszerárakat. Mert mindegyikük anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt. Bevallották.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány választási megfontolásokból kiürítette az államkasszát, 3300 milliárd forintot osztott szét 13. havi nyugdíj, adóvisszatérítés, falusi csok, miegyéb címeken. 

  • Az úgynevezett családtámogatás nem mellékes módon egyáltalán nem érte el a névleges célját, alig 88 ezer gyerek született 2022-ben.
  • Persze a valódi célt, a szavazatvásárlást és az újraválasztást nagyon is elérte.

 

Ezután azonban fel kellett tölteni az üres kasszát. A kormány júniusban 4,1 százalékos adót vetett ki a kiskerek forgalmára (ami főleg élelmiszer). Gyakorlatilag áfát emelt, amivel elvonta teljes profitjukat, összesen évi 1000–1100 milliárd forintot.

 

Az üzletláncok választhattak a bezárás és az áremelés között, még szerencsénk, hogy az utóbbit választották. Továbbá a kormánynak is, mert a megemelt árakra rakott 27 százalékos áfa rekordbevételt hozott, és segített elkerülni az államcsődöt.

 

Az inflációban tehát Orbán hatalmon maradásának költségeit fizetjük meg, bárhogy is igyekeznek erről elterelni a figyelmet. A Holdról is látszó Fidesz-győzelem egyenlő Európa-bajnok infláció.

 

Már persze, ha egyáltalán van Magyarországon infláció. Mert a legfrappánsabb megoldást alighanem Orbán Balázs, a miniszterelnök „politikai igazgatója” választotta, aki szerint nincs is.

 

Fake news.

Történt, hogy Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető, korábbi miniszterelnök azt írta a Twitteren, hogy „Magyarországon 24 százalékos az infláció és 48 százalékos az élelmiszerár-emelkedés. Ez az, ahová Levin és Netanjahu vezet minket.” (Tudniillik Izraelt.)

 

Mire a kis Orbán válaszolt neki, hogy ne terjesszen álhíreket: „Tisztelt Lapid úr! Egy választás elvesztése kemény dolog, de ez nem mentség a fakenews terjesztésére”.

 

 

Nem vesztegetett semmi ilyen indoklást vagy magyarázatot arra, hogy miért álhír, ami Lapid közölt, miért volna fakenews, hogy Magyarországon 24 százalékos az infláció és 48 százalékos az élelmiszerár-emelkedés. Csak, és kész.

 

Megvan tehát a tökéletes megoldás, a fakefláció, amivel megintcsak A tanúban vagyunk:

 

„Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!”

 

A torkánál ragadta meg a kérdést, Pelikán elvtárs.