Az egyik bástya leomlott, a másik épül – ellentétes úton Pécs és Szeged

Az ország déli bástyái Szeged és Pécs, mégis mintha teljesen ellentétes utat járt volna be a két város az elmúlt tíz évben. Önmagában persze nehéz összehasonlítani két települést, de mégis érdekes, már csak azért is, mert a fővárostól való távolságuk, a méretük és erejük szempontjából Szeged és Pécs hasonlítanak. Pontosabban egykor hasonlítottak. Aztán történt valami.

2019. május 16. 08:30

 • Az állami adósságrendezésben Szeged és Pécs adósságát is átvállalta az állam, tehát mindkét település tiszta lappal indult.
   
 • Szegeden 2002 óta Botka László a polgármester, Pécset előbb Toller László, majd Tansádi Péter vezette, 2009 óta viszont a fideszes Páva Zsolt az első ember.
   
 • Szegedhez hasonlóan Pécsen is hatalmasat bukott a Fidesz az elmúlt években.
   
 • Szeged évek óta adósság nélkül működik, Pécs az adósságrendezés után néhány év alatt közel 10 milliárd forintos költségvetési hiányt halmozott fel.
   
 • 2017-ben Pécs technikailag csődbement, Szeged az elmúlt évek gazdasági fejlődésének köszönhetően 1 milliárd forinttal több iparűzési adóbevétellel gyarapodott idén.
   
 • Pécs financiális helyzete évek óta inog, miközben három nyomozás is zajlik gyanús ügyekben.
   
 • Pécs jelenleg a kormány költségvetési gyámsága alatt van, Szeged szabad város.

Indokolatlan adósságfelhalmozás Pécsen

Az már nem is annyira közeli történelem, hogy miként halmozódott fel az önkormányzatok tetemes adóssága. Egy része az alulfinanszírozottság, az helyi adóbevételek központosítása és elszívása, másik része a felelőtlen gazdálkodás miatt jött össze. Utóbbiról volt szó akkor is, amikor a 2002-es önkormányzati választások után a Fidesz azt kommunikálta a fideszes önkormányzatoknak, hogy adósodjanak el nyugodtan, majd konszolidálják őket.

Szeged adóssága 2010-ben 18 milliárd forint körül mozgott, kevesebb volt, mint Hódmezővásárhelyé, ami kereken 20 milliárd forint adósságot halmozott fel a kormányváltás évére. Pécs már ekkor a legeladósodottabb vidéki nagyváros volt, 2010-es adóssága elérte a 32 milliárd forintot.

2013-ban Szegedtől 26 milliárd, Pécstől közel 46 milliárd forint adósságot vállalt át az állam, ami Budapest után a második legtöbb volt. A szakértők már akkor is arról beszéltek, hogy a város gazdasági ereje és pozíciója sem indokolta ilyen hatalmas adósság felhalmozását.

A „vejkó” árnyékában

De mi vezetett oda, hogy míg Szeged a 2010-es évek végére költségvetési egyensúly és fegyelem, a fideszes vezetésű Pécs viszont ismét az eladósodás „mintavárosa” lett? A HVG szerint ismét a politikában kell keresni az okokat.

Pécs polgármestere 2009 után Páva Zsolt lett, aki 1994 és 1998 között már egyszer betöltötte ezt a posztot. A HVG két éve azt írta, Páva Zsolt visszatérésével megnőtt a politikai megrendelések száma. Hárommilliárdos kártérítés egy törvénytelenül a piacról kiszorított vízszolgáltatónak, bukás a Zsolnay-gyáron, 3,5 milliárdos hitelből visszavásárolt használtbusz-flotta, elbaltázott közvilágítás, gyanús építési engedélyek sora – mind hozzájárultak ahhoz, hogy a politika felzabálja a várost.

Orbán Viktor és Páva Zsolt még 2015-ben (fotó: kormany.hu/Árvai Károly)

 

Ráadásul a lap Tiborcz István, a miniszterelnök vejének egykori üzlettársait találta azok között, akik jól jártak egyes üzleteken.

Szeged vagyona eddig kimaradt ebből, itt nem lakmározott még a „kisgömböc”.

Pécs: 10 milliárdos hiány, Szeged: 0 forint hiány

Hiába tagadta többször is a fideszes polgármester, Pécs 2017-ben technikailag csődbe ment, a város költségvetési hiánya ekkor 10 milliárd forint volt. Ennek nagy részét, több mint 9 milliárd forintot önkormányzati cégek hoztak össze.

Ebben a helyzetben a megoldás egyértelmű lett volna: befejezni a pazarlást, a politikai megrendelések kielégítését, az átgondolatlan látványberuházásokat, és el kellett volna kezdeni takarékoskodni. Magyarul: be kellett volna fogni a kisgömböc száját.

A dolog odáig fajult, hogy Orbán Viktor is tehetetlenné vált. Ugyancsak a HVG írta meg: a miniszterelnök egyáltalán nem örül annak, hogy a fideszes Páva Zsolt személyében „egy ekkora pancser” vezeti a várost.

A lapnak egy helyi fideszes – természetesen nevét nem vállalva – azt nyilatkozta, hogy

„nem a város van bajban, hanem a helyi Fidesz”. A problémát látva valószínűleg, inkább arról van szó, hogy a pécsi Fidesz és a város is csődöt mondott.

Ahogy arra számítani lehetett, a kormány a pécsi Fidesz hóna alá nyúlt, és az adófizetők pénzéből kisegíti a városvezetést. Két részletben, összesen 9,5 milliárd forint hitelt utaltak át a hiány kiegyenlítésére. Cserébe a polgármesterből, az alpolgármesterből és két fideszes országgyűlési képviselőből álló bizottság felügyeli tovább a pénzügyeket. 

Egy fontos dologban hasonlít a két nagyváros

A fentiek alapján könnyen kitalálható, mi az a fontos dolog, amiben szinte megegyezik Pécs és Szeged: mindkettőben hatalmi belharcok, a tervezés teljes hiánya és a jövés-menés jellemzi a Fideszt. Ilyen körülmények között pedig nem lehet a valódi problémákra, a város irányítására, szervezésére, a lakosok segítésére, az előremutató és hasznos javaslatokra koncentrálni, csak a túlélésre.

A pécsi és szegedi Fidesz közötti hasonlóság magáért beszél: több pécsi kormánypárti politikacsináló is Szegedre költözött, hogy itt segítse a Fideszt a pécsihez hasonló „sikerek” elérésében. Egyikükről, a Páva Zsolt emberének számító Kapitány Gergelyről azóta már a bíróság is jogerősen kimondta, hogy hazudott egy cikkében.

Ordító különbségek

Az elmúlt évek ellentétes fejlődése mostanra csúcsosodott ki: a fideszes Pécsen semmilyen komoly, gazdasági jelentőségű beruházás nem történt, mindössze egy rosszul sikerült Európa Kulturális Fővárosa címet tudnak felmutatni. Botrányos építkezésekkel, csúszásokkal, extrém módon megnövekedett költségekkel együtt.

Pécs 2018-as adóbevétele valamivel több, mint 11 milliárd forint volt, ebből alig több mint 7 milliárd forint volt az iparűzési adó.

A település idei költségvetése akár egy fideszes önvallomásnak is tekinthető, a tervezett iparűzési adóbevétel szinte megegyezik a tavalyival: 11,4 milliárdos adóbevétellel számolnak, amiből 7,4 milliárd forint az iparűzési adó.

Jól mutatja a pécsi ipar gyengeségét, hogy még Páva Zsolt polgármester is lenyilatkozta egy helyen, hogy „Pécs és Baranya számára is kulcsfontosságú, hogy az ipar erőre kapjon”.

Eközben Szeged már tavaly is 14 milliárd forint fölött zárt, idén pedig 15 milliárd forint adóbevétellel számol a város. Ebből várhatóan bőven 10 milliárd forint fölött lesz az iparűzési adóbevétel.

A fejlődést jól mutatja, hogy ez a szám 2002-ben 4,2 milliárd forint volt.

Városunkban már működik a lézeres kutatóközpont, fejlesztenek az IT-cégek és a vállalkozások 1 milliárd forinttal többet tudtak adózni a megnövekedett bevételeik után. Például az utóbbi években bővített az EPAM, üzleti szolgáltatóközpontot nyitott az NNG és a British Petrol.

A Szegedre települt több mint tucatnyi informatikai cég 2500-nál több új munkahelyet teremtett, az üzleti szolgáltató központokban pedig mintegy 1000 fő dolgozik.

1800-zal nőtt az iparűzési adót fizetők száma, az öt nagy jelen lévő vállalkozás közül pedig négy termelő ipari cég. A munkanélküliség 2,21 százalékos, jóval az országos 3,5 százalék alatt van.

Új gyár is épülhet Szegeden. 2020-tól a Pick a régi 5-ös út menti 100 hektáros területen tervez új gyárat felhúzni, és épül a lézeres kutatóközpont tudományos parkja is, ahová 2020-tól több tucat olyan vállalkozás települhet, ami intenzíven használja majd az ELI-t és az onnan érkező kutatási eredményeket.

csz