Az egyetem közbeszerzési irodáján dolgozik annak a takarítócégnek a korábbi tulajdonosa, amelyik közbeszerzés nélkül nyert el 750 millió forintos munkát az SZTE-n

Idén egy új cég takarítja a Szegedi Tudományegyetem épületeit. A 24.hu kiderítette, okosba' dolgoznak, ami „különösen jó előjel” az alapítvány modellváltása előtt. És a Fidesz–KDNP is a közelben van.
Az egyetem közbeszerzési irodáján dolgozik annak a takarítócégnek a korábbi tulajdonosa, amelyik közbeszerzés nélkül nyert el 750 millió forintos munkát az SZTE-n

Takarítócéget váltott idén a Szegedi Tudományegyetem. Az ilyesmi elő szokott fordulni, azonban míg máshol minden szabályosan történik, az egyetemen egymást érték a szabálytalanságok. A 24.hu-n jelent meg, hogy

  • az új vállalkozással még tavaly, december 30-án megkötötték a szerződést,
  • ekkor a takarítócégnek még tulajdonosa volt Fülöpné Zimacsek Anikó, aki az SZTE Beszerzési Igazgatóságának Közbeszerzési Irodáján ügyvivő szakértőként dolgozik,
  • a szerződés megkötése előtt közbeszerzést kellett volna kiírni, ám ezt az egyetem vezetése „elfelejtette”.

És még mindig lehet fokozni:

a szerződés szerint a Clean Star Comlpex Kft. havi nettó 49 millió, bruttó 62 millió 230 ezer forintért takarít az egyetemen. A korábbi takarítócég, a Master Clean Plus Kft. 2019-ben nettó 14 millió 500 ezer forintért dolgozott havonta.

Ez utóbbihoz tegyük még hozzá azt is, míg éves szinten 2019-ben 174 milliót számlázhatott a Master Clean Plus, addig 2011-ben 200 millió forintért dolgoztak – az egyetem egyre kevesebbszer rendelt meg takarítást a négyzetméteráron dolgozó társaságtól.

Az új megbízásra közbeszerzést nem írt ki az egyeteme, a 24.hu nem találta ennek nyomát a Közbeszerzési Értesítőben. A lap megkereste a Transparency Magyarországot: a társaság szerint „az egyetem takarítási munkájánál igenis közbeszerzést kellett volna kiírni, mivel a megbízás összege meghaladja a szolgáltatásoknál határt jelentő 15 millió forintot, de a 44 milliós uniós értékhatárt is. Ugyan a járványhelyzet miatt lehetséges mentességet kérni egyes közbeszerzési eljárások alól, erre az egyetem vezetésén túl a kormányfőnek, az Operatív Törzsnek és az Állami Egészségügyi Központnak is engedélyt kell adnia – egy egyetemtakarítási munkánál pedig ez aligha tűnne indokolt igénynek. (Ráadásul a különböző hónapokra vonatkozó, bruttó 60 millió forintot meghaladó összeget egyben kell nézni, bár külön-külön is az értékhatár felett van.)”

És még egy csavar a végére. A most már takarító Clean Star Complex korábban is dolgozott az egyetemnek: 2020 májusában nettó 40 millió 650 ezer forintért szerződött a céggel az „SZTE ÁOK Családorvosi Intézet és Rendelő elhelyezéséhez releváns helyiségcsoportok” átalakítására.

Az egyetem a takarítással kapcsolatosan azt válaszolta a 24.hu-nak, kényszerhelyzetben voltak.

Fontos update

A Clean Star Complex tulajdonosa Varga Róbert 2014-ben Fidesz–KDNP-jelölt a 12-es körzetben Baktón. Rovó László rektor rendszeresen az ő társaságában jelenik meg különböző fideszes, valamint kormányzati rendezvényeken.

Tovább olvasom