A szegedi egyetem is hozzátette a tudását a Pick-szalámihoz

A szalámigyártás teljes folyamatát felölelő, a Szegedi Tudományegyetemmel közös, 4 éves, uniós forrásból finanszírozott kutatási program zárult le a Pick Szeged Zrt.-nél. Ennek néhány eredményével már a vásárlók is találkozhatnak.
Vass Imre

2022. március 24. 13:30

A szegedi egyetem is hozzátette a tudását a Pick-szalámihoz

A konzorcium több mint 1,7 milliárd vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el. A négy év során a gyártási folyamat több elemét érintő kutatási-fejlesztési projektekben az egyetem természettudomány és informatikai, gyógyszerésztudományi és mérnöki karáról vettek részt kutatók. A Pick Szeged Zrt-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek nem ez az első közös munkája, hisz már 2015-ben együttműködési megállapodást kötöttek.

 

„A jövőben is az a szándéka a cégünknek, hogy a közös kiemelt pontokon, mint például a műszakitechnológiai fejlesztés, a folyamat fejlesztések, termékfejlesztések területén tartósan együttműködjünk és innovatív munkákkal hozzájáruljunk a hazai élelmiszeripar fejlődéséhez.” – mondta Takács István vezérigazgató.

 

 

Csóka Ildikó, az egyetem stratégiai főigazgatója kiemelte, az intézmény arra törekszik, hogy az oktatás és a kutatás mellett a gazdaságélénkítésben is szerepet játsszon és a náluk felhalmozott tudást is hasznosítani tudják. Ez a projekt is azt segítette elő, hogy az egyetemen születő tudományos eredmények a gazdasági életben hasznosuljanak.

 

Hodúr Cecília az egyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének vezetője elmondta, négy év során több tucat kutató dolgozott a hét alprojekten, amely a gyártás több szakaszát is felölelte. Kiemelte például a mikrobiológiai kutatásokat, amely során azt vizsgálták, milyen mikroflóra alakul ki a szalámik területén. Megemlítette, az automatizálással kapcsolatos kutatások is nagyon fontosak voltak, hogy miként tudják kiváltani a kézimunkát és hatékonyabbá tenni a gyártási folyamatot. 

 

Füstölő és érlelő tesztüzem a Pick Szeged Zrt. központi telephelyén

 

Az egyik másik alprojekben a füstölést vizsgálták. Ennek keretében felépítettek egy penészes szalámi füstölő és érlelő kis tesztüzem is a Pick Szeged Zrt. központi telephelyén, ahol számos füstölési eljárást vizsgáltak meg folyamat optimalizálása céljából.

 

Emellett tanulmányozták a különféle húsalapanyagok vízleadását, elvégezték a csak a Pick szalámira jellemző természetes penészkultúra standardizálását, ezzel biztosítva, hogy az új szalámiüzemben gyártott szárazáruk is a hagyományos kiváló minőséget képviseljék majd.

 

Az SZTE és a Pick munkatársai foglalkoztak a húskészítmények eltarthatóságának növelésével, valamint új, magasabb hozzáadott értékű húskészítmények kifejlesztésével, azok előállítási technológiájának kidolgozásával is.

 

Heltai Lajos termelési igazgató elmondta, a kutatások egy része már a mindennapi életben is hasznosult és azzal a vásárlók is találkozhatnak. Ilyen például a csomagolás során felhasznált anyagok csökkentése, amelynek köszönhetően csökkenteni tudták a műanyagok felhasználási mennyiségét és ezzel a környezeti terhelést. 

 

Kevesebb csomagolóanyagot használnak

 

A projektnek a másik nagy eleme az új készítményüzem alapját szolgáló szakmai és technológiai biztonság kidolgozása, amelyet a tervek szerint 2024-re felépülő új szalámi gyárban fognak majd használni – tette hozzá az igazgató.

 

Takács István vezérigazgató azt is hangsúlyozta, a vállalat és az egyetem továbbra is együttműködik több területen. Emellett az oktatásban is szoros a kapcsolatuk van, mert a magyar élelmiszeriparnak és a Pick Szeged Zrt.-nek is szüksége van a jól képzett szakemberekre.