Az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásokról döntött kínai vállalatokkal szemben a léggömbügy miatt

Hat kínai légiipari szereplőt sújtott kereskedelmi korlátozással, amelyeket összefüggésbe hoz a feltételezett kínai megfigyelő léggömbprogrammal.
Garai Szakács László

2023. február 11. 18:23

Az Egyesült Államok kereskedelmi
korlátozásokról döntött kínai vállalatokkal szemben a
léggömbügy miatt

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint öt vállalatról és egy kutatóintézetről van szó, amelyek „támogatják a kínai hadsereg modernizációját, különösképpen a Népi Felszabadító Hadsereg repülési programját ide értve a léghajókat és léggömböket”.

 

A bejelentés szerint a hat kínai érdekeltség rákerült arra az egyre bővülő listára, amelyet az Egyesült Államok exporttilalommal sújt, és amiket jelentős kockázatként azonosít az amerikai nemzetbiztonság szempontjából. Az amerikai érvelés szerint a szankció alá helyezett vállalatok komoly kínai állami megrendelésekkel rendelkeznek.

 

A szintén büntetőintézkedéssel sújtott kutatóintézet a kínai állam tulajdonában áll, és polgári, valamint katonai célú érzékelőket állít elő.

 

Matthew Axelrod exportügyekét felelős miniszterhelyettes magyarázatként arról beszélt, hogy az intézkedéssel az Egyesült Államok fokozza az erőfeszítéseit, hogy megakadályozza a kínai államot a megfigyelő léggömbök használatában, amellyel megsértette az Egyesült Államok és több mint negyven további ország légterét.

 

Az Egyesült Államok légterében, Alaszka térségében január 28-án észleltek egy nagy magasságban közlekedő eszközt, amelyet kínai megfigyelő léggömbként azonosítottak az amerikai hatóságok. A járművet nyolc nappal később az amerikai légierő rakétával semmisítette meg az ország keleti partvidéke fölött.

 

Az ügy miatt az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön Kínát elítélő határozatot fogadott el, amire a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken úgy reagált, hogy „az Egyesült Államok hazudik a világnak”, a törvényhozás túlreagálja a léggömb körüli kérdést és politikai manipulációra használja fel.

 

A kínai kormány a héten megismételte azt az állítását, hogy egy eltévedt meteorológiai léggömbről és nem hírszerző eszközről van szó, és azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy szolgáltassa vissza a megsemmisített eszköz összegyűjtött darabjait, amelyeket az amerikai hatóságok vizsgálnak, részben a Szövetségi Nyomozó Iroda Quanticóban működő laboratóriumában. A léggömb körüli incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hétvégére tervezett pekingi látogatását, a hivatalos bejelentés szerint az utat egy alkalmasabb időpontra halasztják.

 

Az amerikai légierő pénteken egy újabb azonosítatlan légi eszközt lőtt le Alaszka északi partjai közelében. A Pentagon pénteken azt közölte, hogy az eszköz származásáról egyelőre nincs információ, de az kockázatot jelentett a polgári légiforgalomra, ezért döntöttek gyors megsemmisítése mellett.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind