Az egri érsekség veheti át az Eszterházy Károly Egyetemet

Újabb magyar egyetem veszítheti el a függetlenségét, de a kiszemelt fenntartó egyelőre vonakodik átvenni az intézményt.

2020. november 12. 16:52

Az egri érsekség veheti át az Eszterházy Károly Egyetemet

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a Corvinus-hoz és az SZFE-hez hasonlóan alapítványi vagyonkezelésbe kerülne az egri Eszterházy Károly Egyetem is. A hvg értesülései szerint azonban két napja folynak a tárgyalások arról, hogy az intézmény új fenntartója egy alapítvány helyett az egyház lehetne.

A lap úgy tudja, Ternyák Csaba egri érsek tart attól, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló események megismétlődnek, és nyilvánvalóan nem akar Vidnyányszky Attilaéhoz hasonló helyzetbe kerülni.

Az érsek ezért csak akkor vállalja az intézmény átvételét, ha abba a tanárok és a hallgatók is beleegyeznek. Ez alapján úgy tűnik, nem volt hiábavaló az SZFE diákjainak és oktatóinak folyamatos tiltakozása, most már mindenki kétszer is meggondolja, mielőtt fenntartóként az állam helyére lépne a felsőoktatásban. A végső döntést azonban nem az érsek, hanem a Magyar Püspöki Konferencia hozza majd meg, ráadásul az intézmény átvételéhez a Vatikán engedélyére is szüksége lesz.

A lap emlékeztet, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök ezek jóváhagyása nélkül integrált több állami intézményt a nemrég egyetemmé váló Gál Ferenc Főiskolába.

Az mindenestre kétséges, hogy az Eszterházy Károly Egyetem megőrizheti-e egyáltalán a függetlenségét. Az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karukat már elvesztétték, amikor idén augusztusban a kormány beolvasztotta a Szent István Egyetembe, a felvett hallgatók száma pedig csökkenő tendenciát mutat – írja a hvg.hu.