Az egészségügyi államtitkár szerint az orvosok működési engedélyének visszavonása nem fenyegetés, csak „közigazgatási aktus”

Takács Péter szerint egyébként az új ügyeleleti rendszer sikeresnek tekinthető.
Kékes Viktória

2023. március 28. 12:07

Az egészségügyi államtitkár szerint az orvosok működési engedélyének visszavonása nem fenyegetés, csak „közigazgatási aktus”

Szombat óta Borsodban is elindult az új ügyeleti rendszer. Az egészségügyi tárca államtitkára az RTL Híradónak azt mondta, jó visszajelzések érkeznek a lakosságtól, ezért ő sikeresnek ítéli az új rendszert. Takács Péter arról is beszélt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezidáig 100 orvos írta alá az új szerződéseket:

 

„Ez az orvosok egyharmada, ennyi a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez már elég”.

 

Szerinte ha minden megyében az orvosok 30-40 százaléka így tesz, akkor nem kell kórházi orvosokat és rezidenseket berendelniük ügyelni. 

 

A Magyar Orvosi Kamara korábban arra biztatta az orvosokat, hogy ne írják alá a szerződéseket, ezzel helyezve nyomás alá a kormányt annak érdekében, hogy végre az olyan, valóban komoly problémákról is meginduljon a párbeszéd, mint például az energia és működési költségek elszabadulása vagy a finanszírozásuk erőszakos átalakítása.

 

Azok az orvosok, akik a szerződéseket nem voltak hajlandóak aláírni, levelet kaptak a kormányhivataltól, amelyben akár öt milliós büntetéssel, sőt, működési engedélyük visszavonásával fenyegették meg őket. 

 

Az államtitkár szerint ez nem fenyegetés, hanem egy közigazgatási aktus.

 

A MOK azt tanácsolja az érintetteknek, hogy pertársaságba tömörülve támadják meg az erről szóló határozatot.Ebben a kamara segíteni fog nekik, az ügyvédi finanszírozást is magukra vállalják. Takács Péter azt mondta, a kormány áll az esetleges per elébe.