Az egész világra kihat a háború, akár ki is végezhetik az elfogott amerikai katonákat, Harkiv újra az oroszok célkeresztjében

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. június 21-én, reggel.
Vass Imre

2022. június 21. 08:28

Az egész világra kihat a háború, akár ki is végezhetik az
elfogott amerikai katonákat, Harkiv újra az oroszok célkeresztjében

Az Európai Unió 9 milliárd eurós kölcsönt adhat Ukrajnának

Az Index a Bloomberg közlése alapján arról tudósít, hogy az Európai Unió 9 milliárd eurós kölcsönt adhat Ukrajnának. A hírügynökség szerint a politikusok jövő héten hoznak döntést erről. A kölcsön futamideje 25 év lenne, de a visszafizetés csak 10 év eltelte után kezdődne meg.

 

Államcsőd esetén pedig az unió elengedné a tartozást, és az uniós tagállamok költségvetéséből egyenlítenék ki az összeget.

 

Hozzátették: a javaslatot ezen a héten véglegesítik a szakemberek, a jövő hét csütörtökön és pénteken rendezett uniós csúcson pedig dönthetnek róla a tagállamok állam- és kormányfői. Hangsúlyozzák, hogy a döntés elfogadásához mind a 27 állam támogatására szükség lesz.

 

Visszalép pár évtizedet az orosz autógyártás

Erősen megsínyli az orosz autóipar az ukrán inváziót, amit a saját kormánya indított, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a kormánynak ez nem nagy kompromisszum egy sikeres háború érdekében.

 

A nemzetközi szankciók, amiket Oroszország ellen vetettek ki, amikor az megtámadta Ukrajnát, egyre elképzelhetetlenebb lépésekre kényszerítik az orosz piaci szereplőket, így a helyi autóipar legfontosabb szereplőjét is. Ez pedig nem más, mint a Lada, amit nem rég vásárolt fel az orosz állam a korábbi tulajdonos Renault csoporttól, és épp most készül bemutatni egy lebutított változatot az amúgy is kiöregedett Lada Grantából.

 

Az „új” modellt Classic néven fogják forgalmazni, és kizárólag helyben előállított saját, illetve szövetséges beszállítók alkatrészeiből fogják összeszerelni őket. Nem lesz bennük szinte semmilyen biztonsági felszerelés, sőt, még ABS vagy éppen utaslégzsák sem, a klímáról nem is beszélve. Ami szintén elképzelhetetlen lett volna a Renault éra alatt, hogy a Granta Classic-hoz előkapják a polcról a jó öreg 1,6 literes, 90 lóerős, négyhengeres szívómotorjukat, ami természetesen nem felel meg egyetlen jelenlegi EU szabályozásnak sem.

 

Az Európa Tanács elnöke szerint komoly veszély leselkedik Európára

Komoly veszélyt jelent Európára, hogy Afrikát is destabilizálhatja az ukrajna elleni orosz agresszió – mondta az Európa Tanács elnöke. 

 

Azt követően, hogy a háború visszatért Európába, az Európai Unió geopolitikai befolyásának megfelelő példátlan döntéseket hozott, most azonban további lépéseket kell tenni a kontinens biztonságának és stabilitásának megerősítése érdekében – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

 

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs meghívólevelében hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború következményei messze túlmutatnak Európán. 

 

Szavai szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszerkészleteket, gabonát lop, kikötőket zár le és ukrán mezőgazdasági területeket változtat csatatérré. Ez számos országot érint, különösen Afrikában, ami az éhínség, valamint a politikai és társadalmi instabilitás kockázatát hordozza magában. 

 

A tagállami vezetők megvitatják majd, miként segítsék Ukrajnát gabonaexportja előmozdításában. Ezzel párhuzamosan az EU továbbra is erős humanitárius, katonai, gazdasági és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának – szögezte le.

 

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő tanács elnöke kijelentette: ideje elismerni, hogy Ukrajna, Moldova és Grúzia jövője az Európai Unión belül van.

 

 

Zsoldosként tekint Moszkva az Ukrajnában elfogott amerikaiakra

Az Ukrajnában elfogott amerikaiakat Moszkva illegális tevékenységet folytató „zsoldosoknak” minősítette, és felelősséget kell vállalniuk „bűneikért” – írja a Guardian.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az őrizetbe vett férfiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem „hagyományos” katonákról van szó, hozzátéve, hogy az amerikaiak orosz katonákra lőttek, és veszélybe sodorták azok életét.

 

A 39 éves Alexander John-Robert Drueke-t és a 27 éves Andy Tai Ngoc Huynh-t múlt héten fogták el, miután június 9-én eltűntek a Harkiv mellett folytatott harcokban. Drueke édesanyja a CNN-nek azt mondta, hogy megnézte azokat a videókat, amelyeket az orosz médiában tettek közzé a fiáról és különösen az tölti el jó érzéssel, amelyben Alexander őt szólítja meg. Az anya állítása szerint az amerikai kormány azon dolgozik, hogy a két férfit hazavigyék.

 

Egy harmadik amerikait, Grady Kurpasit eltűntként tartanak nyilván, utoljára április végén adott életjelet magáról. Kurpasi 2021 novemberében szerelt le az amerikai haditengerészettől és a CNN beszámolója szerint önkéntesnek jelentkezett, bár nem számított arra, hogy a frontra is ki kell mennie.

 

Gyűlik az orosz nehézfegyverzet Luhanszkban

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében található Szeverodonyecket támadó orosz erők elegendő tartalékkal rendelkeznek ahhoz, hogy nagyszabású offenzívát indítsanak – mondta Szerhij Hajdaj helyi kormányzó.

 

A CNN szerint Hajdaj hétfő esti beszédében kijelentette, hogy az orosz csapatok már több tucat nehézfegyverzetet hoztak be a térségbe, és telepítették a csatatérre. Szeverodonyeck ipari területén folynak a harcok, de „a város nagy része az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. Az ukrán katonaság már csak az ipari övezetet és az Azot-gyár területét ellenőrzi.”

 

Hajdaj elmondta azt is, hogy a szomszédos Liszicsanszk és Bahmut között is harcok dúlnak. A környék összes városát ágyúzzák, Liszicsanszkot szinte egész hétfőn lőtték – tette hozzá.

 

Több támadásról is beszámoltak az ukránok

Az ukrán hadsereg megállította Marijanka térségében a támadási kísérleteket, így az orosz erők kénytelenek voltak visszavonulni – közölte a Facebookon az ukrán fegyveres erők vezérkara, melyről az Unian számolt be. 

 

A tájékoztatás szerint az orosz hadsereg továbbra is offenzívát intéz Szeverodonyeck ellen, hogy teljes ellenőrzést biztosítson a város felett. A közlemény arra is kitér, hogy Bahmut irányában, valamint Nyikolajevka, Versina és Szemigory településeinek területén is hadműveleteket hajtanak végre az oroszok.

 

Az ukránok azt is állítják, hogy Pokrovszkij, Nyikolajevka és Belogorovka közelében a polgári infrastruktúrát is támadás érte.

 

 

Zelenszkij szerint újabb támadásra készül az orosz hadsereg egy másfél milliós város ellen

Az orosz hadsereg erőt gyűjt ahhoz, hogy ismét támadást hajtson végre Harkiv városa és a Harkivi terület ellen – közölte hétfő este Volodimir Zelenszkij.

 

Az ukrán elnök egy nemzetközi fórumon szólalt fel, és azt mondta: „Az orosz hadsereg próbál erőt gyűjteni ahhoz, hogy megtámadhassa Harkivot. Ismét. Ezt a területet már korábban felszabadítottuk, de ők megint el akarják foglalni, mi tudunk erről. Jelenleg is másfél millió lakos van a városban”.

 

Zelenszkij azt is közölte, hogy az oroszok vélhetően Szlovjanszk városát is el akarják foglalni vagy meg akarják semmisíteni, és hogy az oroszok állandóan bombázzák a félmilliós Mikolajivot. Az ukrán elnök ezután nagyobb fegyveres és anyagi támogatást kért a nemzetközi közösségtől ahhoz, hogy megállíthassák az oroszokat.

 

Címlapon

mutasd mind