Az E539 bemutatja Szeged új képeslapjait

Szeged utcáit, tereit örökítették meg különleges nézőpontokból az E539 elnevezésű önszerveződő szegedi fotósközösség tagjai. A képeket a Stefánia Fiókkönyvtárban láthatják.
Szegedi Tükör

2022. május 31. 21:34

Az E539 bemutatja Szeged új
képeslapjait

– Úgy kezdődött, hogy tavaly szeptemberben nagyjából húsz fotós összeült, és erről senki sem készített egy árva fényképet sem. Ettől a soha nem bizonyítható pillanattól kezdve létezik az E539 – mondta a fotókiállítás megnyitóján Kis Péter, aki Kocsír Anikóval és Rabi-Dányi Zitával alapította meg az E539 fotósközösséget.

 

(fotó: Bödő-Baksa Kinga)

 

Nevük, az E539, más néven nátrium-tioszulfát (Na2S2O3) az analóg fotográfiában használatos fixírsó élelmiszer-ipari képlete.

 

(fotó: Ferencziné Török Anikó)

 

Kis Péter elmondta, hogy a csapat jelenleg harminc OKJ-végzettséggel rendelkező fotográfusból áll. Közülük tizennégy fotós összesen hetvenkét alkotásával találkozhatnak a tárlaton, amin teljesen új értelmet és formát nyer a képeslap kifejezés. A kiállított képek önmagukban is értéket teremtenek, nem pusztán a város legismertebb tereit láttatják fotografikus módon, hanem engednek a belülről jövő felhangoknak, és nem ragaszkodnak klasszikus esztétikai szabályokhoz sem.

 

(fotó: Kocsír Anikó)

 

A fiatal fotósközösségnek ez az első nyilvános kiállítása. Céljuk hiánypótló és értékteremtő munkát végezni a lokális és globális fényképészközösségért, a képalkotó kultúra öregbítéséért Szegeden és vonzáskörzetében.

 

(fotó: Mihályfi Dávid)

 

Kis Pétertől tudjuk, azért is hozták létre a közösséget, hogy továbbra is tanulhassanak neves fotográfusoktól. Vendégük volt már többek között Ujvári Sándor, Tombor Zoltán és Puskás János is.

 

(fotó: Pajer-Boross Dóra Klára)

 

A Szeged új képeslapjai című fotókiállítást június 30-áig tekinthetik meg a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtárában.

 

 

És akkor majdnem mindent a fixírsóról

Széksónak is hívják, egy szervetlen vegyület, a tiokénsav nátriumsója; a tiokénsavig már nem megyünk el. Színtelen, kristályos. Klóros vagy hipokloritos fehérítéskor a klórnyomok eltüntetésére használják. A klórnyomok eltüntetésére használt nátrium-tioszulfátot antiklórnak nevezik. Az analitikai kémiában a jód mennyiségének meghatározására, az úgynevezett jodometriás titrálásokban alkalmazzák. A bányászatban az ezüst érceiből való kioldására használják. Cianidmérgezés esetén ellenméregként adják, mert a cianid a szervezetben a tioszulfát hatására kevésbé mérgező tiocianáttá (rodanid) alakul. Az élelmiszeriparban antioxidánsként hasznosítják.

 

Nyitóképünk Szekszárdi Krisztina fotója

 

(fotó:Rabi-Dányi Zita)
(fotó: Repisky Máté)
(fotó: Vukov Tamara)