Az autokrata Orbán rasszista retorikájáról cikkezik a Washington Post

A magyar miniszterelnök stílusa tetszik az amerikai szélsőjobbnak a tekintélyes napilap szerint.
Kovács M. Norbert

2022. július 31. 13:20

Az autokrata Orbán rasszista retorikájáról cikkezik a Washington Post

Rasszista nézetei miatt Orbán Viktort azonnal törölni kellene a republikánusok jövő héten esedékes Konzetvatív Politikai Akció Konferenciájának (CPAC) előadói közül – írja szerkesztőségi véleménycikkében a Washington Post, amit a 444-en Uj Péter szemlézett.


A WP cikke szerint Orbán, az amerikai populisták példaképe egy Kansasnél kisebb gazdaságú, Michigannél kisebb lakosságú ország autokrata vezetője lett, és miközben a magyar miniszterelnököt Nyugat-Európában már szinte mindenki kerüli, az amerikai republikánusok nagy pártrendezvényén, a jövő héten Dallasban esedékes CPAC-n előadhat Orbán.


Orbán „rasszista, retrográd retorikája” a republikánusokat nem zavarja, pedig legutóbbi beszédében (itt a tusványosi beszédre utalnak) a magyar miniszterelnök az Egyesült Államokat is támadta az Oroszország elleni szankciók miatt, náci gázkamrákkal viccelődött a németek kárára, és az európai fajkeveredés elutasításáról beszélt.


A Washington Post cikke szerint a republikánusok közül nagyon sokan hasonlóan gondolkoznak, mint Orbán, különösen Donald Trump radikális hívei, akik ugyanúgy hisznek például abban az elméletben, ami szerint egy rejtélyes „világelit”, a Wall Street, a zsidók, a demokraták, Brüsszel, Soros, és még ki tudja, kicsodák, szándékosan szervezik az afrikai/muszlim migrációt Európába, hogy lecseréljék a Nyugat keresztény, fehér lakosságát, és ez az elmélet Orbán legutóbbi tusványosi beszédének is központi eleme volt. A Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson trumpista médiasztár is nagy híve az elméletnek és Orbán Viktornak is – olvasható a 444 szemléjében.


A WP cikke arról is ír, hogy az autokrata Orbán rendkívül ügyesen bontotta le Magyarország demokratikus intézményeit, keresztes hadjáratot hirdetett a „woke” kultúra és az LMBTQ-közösségek ellen, miközben az alkotmány és a választási rendszer manipulálásával szorította ki politikai ellenfeleit, ellenőrzése alá vonta a médiát, és az amerikai szélsőjobb számára ezek mind szimpatikus praktikák.


Orbán Tusványoson hangoztatott rasszista tételei a fajkeveredés veszélyeiről ellentétesek az Egyesült Államok alapértékeivel, ezért Orbánt azonnal törölni kellene a CPAC meghívotti listájáról. Ehhez képest minden jel arra utal, hogy a magyar miniszterelnök éljenzés közepette vonulhat be jövő héten Dallasba – írja az amerikai napilap alapján a 444.