Az átláthatóság jegyében titkolják az Integritás Hatóság lehetséges vezetőinek névsorát

Egyre inkább úgy tűnik csak látszatintézkedés a korrupció ellenes testület felállítása. Kérdés, hogy az Európai Bizottság elfogadja-e a magyar kormány „korrupcióellenes” lépéseit.
Kékes Viktória

2022. november 02. 12:06

Az átláthatóság jegyében titkolják az Integritás Hatóság lehetséges vezetőinek névsorát

Nagyon úgy néz ki, hogy Hadházy Ákosnak lesz igaza, és az újonnan létrehozott, elméletileg a korrupciót üldözni hivatott Integritás Hatóság ebben a formában semmit sem ér majd. Már a létrehozásához szükséges törvényeket is a nyilvánosság, illetve a korrupcióellenes civil szervezetek teljes kizárásával nyomta át a kormányfrakció (gyorsított eljárással) a parlamenten. 

 

Az is gyorsan kiderült, hogy a testületbe a kormányfüggetlen Transparency International jelöltjei közül senki nem került be, viszont az elnök személyére javaslatot tevő Tátrai Tünde tanácsadásért 5,5 millió forintot kapott a Miniszterelnökségtől, míg férje, Gellén Márton a fideszes agytröszt Századvég egyik vezetője volt, majd a Varga Judit vezette igazságügyi tárcánál volt politikai főtanácsadó, később 2017-től helyettes államtitkár. 

 

Az elnöki posztra ugyan húszan pályáztak, de közülük szinte senki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához, az alkalmasságot megállapító bizottság tagjait egy teljesen ellenőrizetlen, nem nyilvános procedúra nyomán nevezte ki a Pénzügyminisztérium alá sorolt „Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság” vezetője, Dencső Balázs. A háromtagú testületből pedig már első körben kiszállt az egyetlen, kormánytól független tag, Pataki Balázs. 

 

A menet közben átalakult összetételű alkalmassági bizottság gyakorlatilag ismeretlen eljárás után választott ki a pályázók közül öt elnökjelöltet és végül hét elnökhelyettes-jelöltet, ám azt, hogy milyen szempontok alapján rangsorolták őket, nem tudni. A testület a Népszavához eljutott  közleményében annyit tett közzé, hogy az Integritás Hatóság elnöki pozíciójába első két helyen egyelőre ismeretlen személyt javasolnak. 

 

Az előzményeket ismerve nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a magyar kormány csak annak érdekében hozta létre az Integritás Hatóságot, hogy hozzájusson végre a kormányzati korrupció miatt befagyasztott uniós pénzekhez. A kérdés csak az, megelégszik-e az Európai Bizottság ezekkel a látszatintézkedésekkel. 

Vélemények

mutasd mind