Az árak előre mennek, nem hátra – Kutnyik Pál olvasói levele

Akármi történjék is, nyerje meg vagy bukja el a Fidesz a választásokat, felejthetetlen marad a történelmi bűne, amivel a hasznos időt elherdálta a maga és az utókor életéből. Ezt számon lehet és kell is kérni rajta.
Szegedi Tükör

2022. február 27. 12:43

Az árak előre mennek, nem hátra –
Kutnyik Pál olvasói levele

Egész Európában gyorsuló áremelkedés nehezedik a lakosságra. És hiába hisz a Fidesz a magyar inflációs intézkedésekben, azok egyelőre hatástalanok. Pár hónap alatt nagyot emelkedett a földgáz és az üzemanyag ára. A gabona világpiaci ára is az egekben jár.

 

Múlt év decemberében nálunk is 7,4 százalékos volt az infláció. Ismert, első lépésben a központi költségvetésben 2022-re három százalékkal kalkuláltak, mint tették tíz év alatt folyamatosan.

 

Ugyanis úgy emelték évenként a nyugdíjak összegét, holott a munkabérek zöme a három százalék többszörösével nőtt. Valaki ki is számolta, hogy az elmúlt tíz év alatt a nyugdíjasok nagy átlagát közel 500 ezer forinttal rövidítették meg azzal, hogy Orbán első teendői között megszüntette a svájci indexálást, és közben folyamatosan azt hazudta, hogy minden évben megőrizték a nyugdíjak reálértékét.

 

Micsoda képmutatás és cinizmus a szegények „élelmiszerárstopja” is, hiszen esetenként – jobb esetben is – csak néhány száz forint megtakarításról lehet szó. Ott, ahol sok a gyerek, mit is ér havonta 4-500 forint spórolás, amikor ennek az összegnek a többszörösére lenne szükség! A kereskedőt meg nem kell félteni, mert más árunál behozza a lemaradást. Különben is, milyen alapon avatkozik bele a kormány a szabadpiaci árak alakulásába, ahol a kereslet és kínálat dönt? De ez nem újdonság a kormányfőnél.

 

Közben meg – kínjukban – másról sem papolnak, mint Gyurcsány–Bajnairól, a migrációról és Sorosról.

 

Itt van a Völner-botrány. Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár (miniszterének helyettese) a minisztériumi épületek előtt vette át esetenként Schadl Györgytől – szívességnyújtás gyanánt – a milliós „kenőpénzeket”, összesen 83 millió forintot. Schadlnak, mint a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökének, 900 millió forint jutott a letartóztatásáig. Nem tudni, milyen alapon, de Völnert le sem tartóztatták, sőt továbbra is parlamenti küldöttként funkcionál.

 

A Fidesz disznóságaiból több oldalt lehetne írni. Nagy húzása volt Orbánnak az is, hogy miután 2010-ben kétharmados többséggel vette át a hatalmat, mindent megtett azért, hogy akkor se lehessen leváltani, ha már nem áll mögötte a magyar választók többsége. Olyan választási rendszert talált ki és fogadott el a Fidesz, amelyben csak ő győzhet, ha az ellenzék külön-külön indul. Az együtt indulás mostanáig elképzelhetetlen volt, de mára megszületett az egység.

 

Naponta írják át az árakat sok alapvető élelmiszer árcéduláján: negyven százalékkal nőtt az üzemanyag, huszonhét százalékkal az étolaj és sok más egyéb árucikk ára. Bizony mondom, hogy az árak előre mennek, nem hátra. És a gazdaság? Kétlem, hogy előre tartana.

 

Kutnyik Pál