Az amerikai újságíró szerint Orbán Viktor csak viccelt, amikor azt mondta, kilépne az Európai Unióból

Rod Dreher sztorija egyre szövevényesebb.
Kékes Viktória

2023. január 30. 10:14

Az amerikai újságíró szerint Orbán Viktor csak viccelt, amikor azt mondta, kilépne az Európai Unióból

Rod Dreher amerikai újságíró a The American Conservative magazinnál működő blogjában számolt be arról a háttérbeszélgetésről, amelyen a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő konzervatív újságírók 15 fős csoportját látta vendégül a Karmelitában Orbán Viktor. Dreher blogján aztán a hvg360 szúrta ki, hogy a magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne, ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul. Miután a sajtó felkapta Orbán szavait, Dreher módosította a szöveget a blogján:

 

„Orbán azt mondta, személyesen számára fájdalmas, hogy Magyarország az EU tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye”.

 

A Népszava most rákérdezett ennek okára, Dreher pedig azt válaszolta, 

 

„Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.”

 

Dreher sztoriját alátámasztani látszik, hogy a lapnak még a botrány kitörésekor két, a háttérbeszélgetésen részt vevő német újságíró megerősítette, hogy a magyar kormányfő élesen kritizálta az Európai Uniót, de arról nem beszélt, hogy kiléptetné Magyarországot a szervezetből. 

 

Miért is akarná? Hazánk továbbra is az uniós tagság előnyeit leginkább élvező országok közé tartozik, 2021-ben egy főre vetítve körülbelül 450 euróban részesült minden magyar állampolgár, ezzel a 4. helyen állunk az uniós országok között. Mindent egybevetve pedig a 3. helyen vagyunk Lengyelországot és Görögországot követve: 2021-ben körülbelül 4300 millió euróban részesültünk az EU operatív működési költségvetéséből. Az persze más kérdés, hogy a jogállamiság hiánya és a korrupció miatt az unió most épp forrásmegvonással büntet minket, de a kormány láthatóan bármit megtesz, hogy mielőbb hozzájuthassunk a brüsszeli bürokraták pénzéhez. Egyelőre tehát nem tűnik reális opciónak a kilépés, még akkor sem, ha a magyar kormányfő Brüsszelt és az uniót támadó beszédei rendkívül népszerűek idehaza. A valóságban nagyon kell a pénz. Változás akkor következhet be, ha „2030 körül” még mindig Orbán lesz hatalmon. Saját maga szerint ugyanis ekkorra válhatunk nettó befizetőkké, tehát többet kell majd befizetnünk az uniós költségvetésbe, mint amennyit kapunk belőle.