Az állítólag hanyatló nyugat már megint sokkal felvilágosultabb, mint a mi Orbán-kormányunk bármikor lehetne: Franciaországban az abortusz jogát foglalják alkotmányba

Emmanuel Macron francia államfő a nemzetközi nőnap alkalmából bejelentette, hogy támogatja ezt a döntést. Ezt ugyanis szabadságnak tekintik Franciaországban.
Garai Szakács László

2023. március 08. 21:23

Az állítólag hanyatló nyugat már
megint sokkal felvilágosultabb, mint a mi Orbán-kormányunk
bármikor lehetne: Franciaországban az abortusz jogát foglalják
alkotmányba

– A parlamenti viták menete lehetővé fogja tenni, hogy – miként szeretném – ez a szabadság bekerüljön az alaptörvénybe – mondta a köztársasági elnök a Gisele Halimi feminista ügyvédnő emlékére rendezett ünnepségen Párizsban. Macron szerint az alkotmánymódosítás néhány hónapon belül megtörténhet.

 

A francia képviselők tavaly novemberben nagy többséggel megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalja a terhességmegszakítás jogát. Az államfő döntése alapján erről az alkotmánymódosításról a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülése, a kongresszus fog szavazni, nem pedig népszavazáson döntenek róla a franciák.

 

– Ez a feminista egyesületek győzelme, akik évek óta kérik a terhességmegszakítás jogának alkotmányba emelését – reagált a hírre a Nők Egyesülete nevű feminista szervezet, amely a világon minden nő számára erős jelzésként értékelte a francia elnök döntését. Az abortuszellenes Alliance Vita nevű szervezet viszont úgy vélte, hogy a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalása „az utolsó lépcsőfok egy életeket veszélyeztető cselekedet banalizálása felé”.

 

 

Emmanuel Macron a megemlékezésen emlékeztetett arra, hogy a 93 éves korában 2020. július 28-án elhunyt Gisele Halimi az algériai függetlenség ügyének képviselete és a francia hadsereg által Algériában elkövetett kegyetlenségek elítélése mellett a terhességmegszakítás jogának elismertetéséért folytatott küzdelmével tűnt ki. Ügyvédként 1972-ben elérte, hogy a bíróság felmentsen egy illegális abortusszal megvádolt lányt, aki nemi erőszak áldozata volt. Gisele Halimi tevékenységével nyílt meg az út a terhességmegszakítás büntethetőségének megszüntetése előtt. Az ügyvédnőt 1981-ben nemzetgyűlési képviselőnek választották, egy évvel később a parlament megszavazta a törvénytervezetét, amely ingyenessé tette az abortuszt.

 

Miután az amerikai alkotmánybíróság döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország, majd a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt is bejelentette tavaly nyáron, hogy törvénytervezetet nyújtanak be, amely alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását. A két frakció végül közös javaslatot fogalmazott meg, amelynek megszavazását a beterjesztők történelminek minősítettek.

 

Nálunk meg Túrótortának is köszönhetően szívhangot kell hallgatni a terhes nőknek...

 

 

(MTI)