Az állami hírügynökségnél Erdoğan vezet, az ellenzék szerint torzítanak

A Reuters forrásai szerint viszont mindkét oldalon azzal számolnak, hogy végül egyik jelölt sem szerzi meg az első fordulóban az 50 százalékot, ami a győzelemhez kellene. Ez esetben jöhet két hét múlva a második kör.
Farkas Judit

2023. május 14. 22:21

Az állami hírügynökségnél Erdoğan vezet, az ellenzék szerint torzítanak

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdoğan és a kormányoldali pártszövetség vezet Törökországban a vasárnapi elnök- és parlamenti választáson az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények szerint – adta ki az MTI. Ezen adatok szerint az elnökválasztáson 80,48 százalékos feldolgozottság mellett Erdoğan 50,43 százalékkal áll az élen. A parlamenti választáson a kormányoldali pártszövetség jelenleg 51,43 százalékot tudhat magáénak.
 

Az elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt, Kemal Kılıçdaroğlu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a részeredmény szerint a voksok 43,77 százalékával rendelkezik. A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik az Anadolu jelentése szerint.

 

Amennyiben Erdogan meg tudja őrizni az abszolút többséget, az elnökválasztás az első fordulóban véget ér, de a CHP szerint az Anka magánhírügynökség adatai más képet mutatnak: ott Erdoğan 48,63 százalékon, Kılıçdaroğlu pedig 45,61 százalékon áll. A Telex cikkében az olvasható: a párhuzamos szavazatszámlálást folytató ellenzék manipulálással vádolta az Anadolut, szerintük Recep Tayyip Erdoğan elnök pártja, az AKP összeszámolt szavazatait előbb közlik, ami eltorzította az irányába a részeredményeket. Szerintük 23 és 47 százalékos feldolgozottságnál is az ellenzék jelöltje állt az élen, frissebb adatokat pedig még nem közöltek. Az Anadolu adatai szerint egyébként Erdoğan egyre csökkenő arányban vezet. 

 

A Telex cikkében az áll: a Reuters forrásai szerint mindkét oldalon azzal számolnak, hogy végül egyik jelölt sem szerzi meg az első fordulóban az 50 százalékot, ami a győzelemhez kellene. Ez esetben jöhet két hét múlva a második kör.

 

Korábban megírtuk: húsz év után most van először reális esélye a török ellenzéknek, hogy leváltsa az illiberális rezsimet kiépítő Erdoğant.

 

Nyitóképünkön a három elnökjelölt látható. Forrás: Wikipédia

Címlapon

mutasd mind