Az alapítványi egyetem a hatalomátmentés kétségbeesett kísérlete – állítják a diákok

– Kétségbeejtő, elszomorító, hogy harminc évvel a rendszerváltás után ide jutottunk – mondta a szegedi egyetem alapítványi működébe adását elfogadó törvény megszavazása után Körmendi Zoltán, a VVL - Veritas, Virtus Libertas alapító tagja.

2021. április 28. 08:07

Az alapítványi egyetem a hatalomátmentés kétségbeesett kísérlete – állítják a diákok

– A törvény mai elfogadása nem volt meglepetés, mindenki tudhatta, hogy kétharmaddal fog átmenni – reagált a kedden délelőtt elfogadott országgyűlési döntésre a szegedi, egyetemi polgárokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a VVL - Veritas, Virtus Libertas alapító tagja.

Körmendi Zoltán hozzátette: az ez év január 29-én megtartott, az egyetem jövőbeli működéséről határozó szenátusi ülés előtt kérdés volt, hogy az alapítványi fenntartáshoz összejön-e szükséges többség. Ma ez a parlamentben nem volt, nem lehetett kérdéses.

Körmendi Zoltán egyértelműen a Fidesz hatalomátmentési kísérletének nevezte a hazai egyetemek alapítványi működtetésre való átállítását, amely jelzi vagy jelezheti, hogy a kormánypárt számot vethetett azzal a lehetőséggel, hogy 2022-ben elvesztheti az országgyűlési választásokat.

Szerinte ez is indokolja, hogy igyekeznek megszállni azt az infrastruktúrát, amelyet eddig az állam tartott fenn és üzemeltetett. Ezért és ehhez most az ország vagyonát, jövőjét és tudományos bázisát is beáldozzák.

– Ebben a mostani helyzetben építkezni, tenni és cselekedni kell, nem elég Facebook-posztokat gyártani. Bátorságot és erőt kell meríteni, meg kell éreznie az embernek, hogy nincs egyedül – fogalmazott Körmendi Zoltán. – Beszélni kell az egyetemek magánkézbe adásáról. Nem szabad, hogy ez tabutémává váljon. Baráti körökben kell erről és az ezekhez kapcsolódó kérdésekről beszélgetni.

Körmendi úgy véli, hogy ezt tették az elmúlt héten, amikor megszervezték a szegedi egyetemen is az Infosztrájkot. Ennek keretében az akcióhoz csatlakozó oktatók online előadásainak első részében az egyetemi önállóság, autonómia fontosságáról beszélgettek tanárok és diákok, amely komoly veszélybe került az alapítványi átszervezés miatt.

B. P.