Az ajánlók szerint sokan megérdemelnék a Szegedért Alapítvány valamelyik díját

Az idén már harmincharmadik alkalommal ismeri el a Szegedért Alapítvány azok tevékenységét, akiknek munkája kiemelkedik a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, értékei megóvásában.
Rafai Gábor

2022. január 31. 18:11

Az ajánlók szerint sokan
megérdemelnék a Szegedért Alapítvány valamelyik díját

A díjakra olyan jelöltek nevét várták az idén is, akik megbecsülést szereztek a városnak. Lezárult a jelöltállítás, hamarosan döntenek a kuratóriumok az arra érdemesek díjazásáról, március 12-én pedig díjátadó gálán köszöntik majd őket.

 

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hírnevét gazdagítóknak.

 

Az elismeréseket a négy díjazott minden évben egy gálaest keretében veheti át március 12-én, az 1897-es nagyárvíz érfordulóján, ami az itt élőknek egyben Szeged újjászületésének napja.

 

A hagyományokhoz híven a fődíj mellett az idén is a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díjára, a művészeti kuratórium Gregor József díjára és a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díjára tehettek javaslatot a szegediek január 25-e éjfélig.

 

– A fődíjra és a három kategóriára rengeteg ajánlás érkezett a határidőig, nem lesz könnyű dolga a kuratóriumok tagjainak. A végső döntést február 16-án kell meghozniuk, akkor dől el, ki kapja a fődíjat, valamint a tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári kategóriák elismeréseit – mondta Németh István, az alapítvány titkára. 

 

A Szegedért Alapítvány fődíját – Lapis András szobrászművész Kalapos hölgy című szobrát – valamint a kategóriák elismeréseit március 12-én a Szegedi Nemzeti Színházban tartandó gálán adják át ünnepélyes keretek között a díjakat. 

 

– Már az ünnepi műsor is összeállt. A gálán fellép többek között a Molnár Dixieland Band, valamint az ugyancsak szegedi Fool Moon együttes. Tavaly a járvány miatt októberre kellett halasztani a gálát, reméljük, az idén sikerül időben megtartanunk – mondta Németh István.

 

 

Emellett a Szegedért Alapítvány pályázatot hirdetett idén is a város társadalmának alakításában, tudományos, művészeti, kulturális életének gazdagításában, hagyományainak ápolásában, értékeinek megóvásában kiemelkedően tevékenykedő szegedi polgárok és közösségek részére.

 

A kategóriánként rendelkezésre álló egymillió forintra közel hatvan pályázat érkezett. Minimum 100 ezer, maximum 200 ezer forintot ítélhet oda a kuratórium egyéneknek, kutató- és alkotócsoportoknak. 

 

Az összeget a városhoz kapcsolódó rendezvények, konferenciák támogatására adják. A Szegedhez kapcsolódó művészeti alkotások, kötetek, kiadványok megjelentetésének támogatása is szerepel a célok között.