Az agrárminiszter kettős mércéje: nyáron még támogatta, most kárhoztatja az ukrán gabonát

Ha nem jött volna be tavaly az ukrán gabona, akkor az állatoknak nem lett volna mit enniük, és a gazdáknak drágán, máshonnan kellett volna takarmányt vásárolniuk. Akkor még drágább lett volna a tej, a kenyér, és a baromfi.
Szlavkovits Rita

2023. március 21. 18:01

Az agrárminiszter kettős mércéje: nyáron még támogatta, most kárhoztatja az ukrán gabonát

Most az a baj, hogy a külföldi termény letörte az árakat. Az Unió pedig a hat segítségért rohanó ország közül csak a bolgárokat, a lengyeleket, és a románokat kompenzálja a piaci nehézségek miatt, a magyarok hoppon maradtak. Nehéz ügy. Most ezt nevezi brüsszeli kettős mércének az agrárminiszter. 

 

Nagy István szerint az adatok azt támasztják alá, hogy a magyar piacot torzítja az ukrán gabona behozatala, míg más uniós országokban tonnánként a jelenlegi forintárfolyamon 300 ezer forintért lehet vásárolni, addig itthon 40-50 ezerrel kevesebbért lehet eladni. 

 

Azt nem árulta el a miniszter, hogy az Unió konkrétan mire hivatkozott, amikor a szlovák, cseh, és magyar kérelmeket elutasította, csak annyit közölt, hogy kettős mérce.

 

Gabonaszállító hajó a Fekete-tengeren

 

Azért nehéz ügy, mert az ukrán gabonaszállítás tavalyi megindulása egyfelől a világpiaci egyensúly helyrebillentése miatt is fontos volt, de mentőöv volt a magyar állattartásnak is. Ha nem jött volna be az ukrajnai termény, akkor tejtermelő teheneket és baromfit kellett volna levágni idő előtt, mert különben éhen haltak volna. Vagy az is egy út lehetett volna, ha csillagászati áron, az akkor is gyengélkedő forint árfolyamon vásárolhattak volna betevőt a gazdák az állataiknak, ha lett volna erre pénzük. Tavaly ebben a helyzetben voltmentőöv az ukrán gabona. Egyébként a szállítások megindulását, a záhonyi és fényeslitkei átrakodók fejlesztését szorgalmazta a tárcavezető is.

 

A tavalyi katasztrofális szükséghelyzet két ok miatt alakult ki. Egyfelől a borzalmas aszály miatti alacsony hozamok miatt nem jutott takarmány az állatoknak, de emellett volt egy másik is ok is. 

 

Azon gazdák közül, akiknek sikerült normális vagy megközelítőleg normális mennyiségű gabonát betakarítani, sokan úgy döntöttek, hogy tárolják még a gabonájukat a további drágulásban bízva, azaz arra vártak, hogy még emelkedjen a gabona ára. Ez nem jött be. 

 

A nyári-őszi hiányt orvosolandó ukrán terményekkel sok állattartó túljutott a tragikus aszályos nélkülözésen, és a feldolgozók is többen már tavaly betáraztak. A világpiaci árak pedig elindultak lefelé. A hazai gabonapiac azért olcsóbb, mint másutt, mert túl sokan ültek a gabonájukon, és túl nagy a kínálat.