Az Abszurdiát is bemutatják Nagyvárad táncünnepén

A Szegedi Kortárs Balett ma este lép fel Nagyváradon, a Szigligeti Színházban, ahol Juronics Tamás Abszurdia című koreográfiáját adják elő. A szegedi együttes a III. Infinite Dance Festivalra kapott meghívást.

2018. október 24. 13:59

Az Abszurdiát is bemutatják Nagyvárad táncünnepén

Hét nap alatt tizenkét előadással, köztük a fiatal táncművészeket támogató Imre Zoltán Program keretében született produkciókkal várja az érdeklődőket a vasárnapig tartó III. Infinite Dance Festival Nagyváradon.

A programsorozat a Nagyvárad Táncegyüttes, a Bihar megyei amatőr tánccsoportok, valamint a járókelők közös zenés-táncos performanszával kezdődött meg hétfőn Nagyvárad főterén.
Dimény Levente fesztiváligazgató szerint a legújszerűbb gondolatokat és formai ötvözéseket magukkal hordozó fiatal művészeket mindig el kell helyezni a kínálatban, hogy a nevek és az arcok találkozzanak a közönséggel.

A nagyváradi Szigligeti Színház hat évvel ezelőtt kezdeményezte egy táncművészeti fesztivál beindítását, hogy egyrészt színesítse a Sebes-Körös parti város kulturális kínálatát, másrészt, hogy a néptáncot, valamint a kortárs táncművészeti irányzatokat és alkotókat megismertesse a nagyközönséggel.

Czvikker Katalin, az intézmény főigazgatója az M5 csatorna hétfő esti Kulturális Híradójában elmondta, a fesztivál lehetőséget ad a fiatalok számára, hogy megmutassák magukat és megteremtsék egy esetleg jövőbeni együttműködés alapjait.

A magát összművészetiként meghatározó fesztivál programjában a mozgásszínház legkülönbözőbb formáit – klasszikus és kortárs balett, néptánc, kortárstánc és a kiegészítő programok révén a hip-hop, mazsorett, valamint street dance – magas szinten művelő és képviselő, nemzetközi elismertségnek örvendő társulatok előadásai kapnak helyet.

A Szigligeti Színház vállalásainak megfelelően a professzionális együttesek mellett a jövő tehetségei is bemutatkozási lehetőséget kapnak, az immár hagyományosnak tekinthető Akadémiák Gálája keretében.

Az idei hétnapos táncünnepen az Imre Zoltán-program keretében született produkciók mellett a Szegedi Kortárs Balett, a Bartók Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Duda Éva Társulat, a Kolozsvári Magyar Opera és a Bukaresti Nemzeti Táncközpont előadásait láthatja a közönség.

A kétévente megszervezett eseménysorozat előadásprogramját workshopok, képzőművészeti és irodalmi események, valamint koncertek gazdagítják.

 

Címlapon

mutasd mind