Autómentes nappal zárult a mobilitási hét: a fenntartható közlekedést népszerűsítették a Dugonics téren

Az autómentes nap szervezői az idén is már korán reggel belehúztak: 7 órától a Dóm téren kakaós vagy pizzás csigával, gyümölcslével, túró rudival, snackkolbásszal köszönték meg kerekezőknek, hogy óvják a környezetet. Délelőtt 10 órától azután a Dugonics téren beindult a nagyüzem.
Rafai Gábor

2022. szeptember 22. 13:44

Autómentes nappal
zárult a mobilitási hét: a fenntartható közlekedést népszerűsítették a Dugonics
téren

A jelet a kezdésre a Csiga Duó adta meg a színpadról, akiket szoros gyerekgyűrű vett körül, őket a Péter & Pan Gitárduó követte, majd művészeti iskolás növendékek mutatkoztak be. 

 

A színpadi programok mellett különféle vetélkedőkkel és ügyességi játékokkal is várták a kicsiket és a nagyokat a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezői.

 

A Szegedi Közlekedési Társaság többek között elhozta egyik legmodernebb járművét, a T-873 pályaszámú Solaris Trollino alacsonypadlós, klímás trolibuszt, amit nagy örömmel azonnal birtokba is vettek az óvodások.

 

 

A megújult jármű kívül-belül teljesen megfiatalodott elődjéhez képest. Többek között lehajtható rámpa segíti a kerekesszékes és babakocsis utasokat a le- és felszállásban. 

 

– Az elmúlt egy hétben a Szegedi Közlekedési Társaság Utazzon velünk a család! akciójának keretében minden szegedi, akinek volt érvényes forgalmi engedélye a családjával együtt ingyen használhatta a közösségi közlekedést. A kezdeményezéssel az volt a cél, hogy népszerűsítsük az alternatív közlekedési módokat, a gyaloglást, a kerékpározást és a közösségi közlekedést. Erre azért van szükség, mert ha mindenki autóval indulna el reggel, azt egyetlen városi infrastruktúra sem lenne képes levezetni. Szegeden a városvezetésnek az az egyik fő célja, hogy még vonzóbbá tegyük a közösségi és a kerékpáros közlekedést, többek között ezért is igyekszünk minél több korszerű járművet beszerezni, hogy a szegediek szívesen szálljanak fel ezekre – mondta a helyszínen Mihálik Edvin.

 

 

Szeged Zöld Város Programért felelős tanácsnoka arról is beszélt, hogy az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére is nagyon sokat költött az elmúlt években, többek között a SASMob-program keretében kerékpártámaszokat és -javítóállomásokat helyeztek ki a városban, több új kerékpárút is épült, többek között Újszegeden, a liget mellett, a Székely soron. A fejlesztéssel azt szeretnék elérni, hogy autó helyett minél többen használják az alternatív közlekedési eszközöket.

 

– A klímaváltozás és az energiaválság miatt különösen fontos az, hogy próbáljunk meg minél kevesebbet fogyasztani benzinből is, ezért ösztönözzük azt, hogy minél kevesebben induljanak el reggelente autóval, hanem válasszanak helyette más alternatív közlekedési módot – mondta Mihálik Edvin.

 

Nemcsak a környezetbarát, de a biztonságos közlekedést is népszerűsítették az autómentes napon. 

 

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága többek között KRESZ-totóval és kerékpáros ügyességi pályával várta a gyerekeket, de bárki kipróbálhatta a részegszemüveg szimulátort is, amiből kiderült, mit lát a közlekedés során egy olyan ember, aki a kelleténél több alkoholt ivott.

 

– A helyes és biztonságos közlekedésre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Fontos, hogy már óvodás korban igyekezzünk megtanítani a gyerekeket arra, hogyan tudnak vigyázni magukra közlekedés közben. Ma az életkorunknak megfelelő, játékos formában igyekszünk erre nevelni őket. Ezért hoztunk el a kerékpáros ügyességi pálya mellett egy közlekedési táblaerdőt is, ahol ismerkedhetnek a kicsik a közlekedést szabályozó különféle táblákkal – mondta el Vad Róbert rendőr őrnagy.

 

Eljött a térre a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület is, akik az Autómentes Nap témájához kapcsolódó szemléletformáló kiállítással és játékos, figyelemfelkeltő feladatokkal várták az érdeklődőket. 

 

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete pedig tesztekkel, elsősegélynyújtó bemutatóval és az újraélesztést bemutató gyakorlattal várta az érdeklődőket.