Ausztriában ősztől tervezik a harmadik oltást, kizárólag Pfizerrel és Modernával

A lakosságot három csoportba sorolták, ez alapján fognak oltani.

2021. augusztus 18. 04:14

Ausztriában ősztől tervezik a harmadik oltást, kizárólag Pfizerrel és Modernával

Az osztrák kormány a koronavírus elleni harmadik oltást kizárólag mRNS típusú, BioNTech/Pfizer- és Moderna-vakcinával tervezi az ősz folyamán – áll az osztrák egészségügyi minisztérium keddi közleményében.

A minisztérium az osztrák Nemzeti Oltási Testület ajánlását követve a harmadik, megerősítő oltást hat-kilenc hónappal a második oltás után javasolja. Elsőként a 65 év feletti nyugdíjasok, a magas kockázati csoportba sorolt, krónikus betegséggel rendelkezők, valamint azok kaphatják majd meg, akiket először AstraZenecával vagy Janssen-vakcinával oltottak be.

Ennek alapján az újabb oltási kampánynak elméletileg már most el kellene kezdődnie, de a tárca a közleményben arra is utalt, hogy bizonyos előkészületi időt még számításba kell venni, hiszen az oltásokat újra a tartományok fogják lebonyolítani, a szervezés, a személyi és tárgyi feltételek előteremtése még némi időt vesz igénybe.

A testület által első csoportba soroltaknak – tehát a nyugdíjasoknak, a krónikus betegséggel rendelkezőknek és a vektorvakcinával oltottaknak – hat-kilenc hónapon belül kell megkapniuk a megerősítő oltásukat. A második csoportba a felnőtt lakosság azon része tartozik, akiket eredetileg is BioNTech/Pfizer vagy Moderna vakcinával immunizáltak, nekik kilenc-tizenkét hónapon belül javasolják a harmadik oltást.

A harmadik csoportba a 12-18 évesek tartoznak, akiknek a testület egyelőre nem irányoz előre megerősítő oltást. Ez az a korcsoport, amelynek immunizálása május végén kezdődött, és jelentős részük még csak egy vagy egyetlen adag oltást sem kapott.

Ausztriában eddig 5 millió 396 ezer 102 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 millió 15 ezer 795-en. Az elmúlt 24 órában 866 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 670 ezer 372 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 270, az intenzív kezelésre szorulók 61-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon senki nem halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 ezer 757 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 650 ezer 408.

Tovább olvasom