Ausztrália nem kivételezik: ha nem vagy beoltva, akkor sem léphetsz be, ha Novak Djokovic vagy

A szerb elnök, Aleksandar Vučić rögtön megvédte országa leghíresebb sportolóját, Scott Morrison ausztrál kormányfő üdvözölte a döntőbíróság karakánságát.
Garai Szakács László

2022. január 16. 12:50

Ausztrália nem kivételezik: ha nem
vagy beoltva, akkor sem léphetsz be, ha Novak Djokovic vagy

Aleksandar Vučić szerint Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Đoković vízumát, és kiutasította az országból a sportolót. A szerb államfő vasárnap hozzátette: Novak Đoković emelt fővel térhet vissza hazájába.

 

Novak Đoković az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop, a három tagú bíróság vezetője, helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves oltatlan teniszező fellebbezését, amit vízumának bevonása ellen nyújtott be.

 

Ez azzal is jár, hogy Đoković három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye, azaz a szerb teniszező leghamarabb a 2026-os Ausztrál Openen indulhat el, ha akkor még játszik egyáltalán.

 

Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédjei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

 

A szerb lapok tudósításai alapján is tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy a Monacóban élő Đoković az ausztráliai utazását megelőző tizennégy napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

 

Aleksandar Vučić újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Mint mondta:

 

„akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10-11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni”.

 

A szerb elnök véleménye szerint Novak Đoković nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Így meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Đoković ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött” – magyarázta Aleksandar Vucic, aki szerint hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Đokovićon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

 

Aleksandar Vučić értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya ötven százalék alatt van, míg hivatalosan ötvennyolc százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az „orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges”.

 

Hozzátette: „a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány.” Aleksandar Vučić egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

 

– Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Đokovićot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe – fogalmazott Aleksandar Vučić.

 

Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettégét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: „üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól. Mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék”.

 

(MTI)