Augusztustól csökkenti a rezsicsökkentést a kormány

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, a kormány, az Európában kialakuló energiaválság miatt energia-veszélyhelyzetet hirdet. Ehhez kapcsolódva 7 pontos intézkedési tervet dolgoztak ki.
Vass Imre

2022. július 13. 16:11

Augusztustól csökkenti a rezsicsökkentést a kormány
  1. Magyarország másfél milliárdról 2 milliárd köbméterre növeli a gázkitermelést. A magas gázár miatt ez a drágább technológiákkal is megéri.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  3. Az energiahordozókra és a tűzifára kiviteli tilalmat rendelnek el.
  4. A kormány az év égéig a lehető legnagyobb mértékben fokozza a szénbányászatot.
  5. Újraindítják a Mátrai Erőmű blokkjait a hazai energiaellátás érdekében.
  6. A biztonságos áramellátás fenntartására meghosszabbítják a paksi atomerőmű üzemidejét.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, mérsékelje a fogyasztást vagy fizesse meg a piaci árat. Felállította a kormány a rezsivédelmi alapot. A csökkentet gáz- és áramár csak az átlagos magyar háztartás fogyasztásáig marad fenn. A rezsicsökkentett árat augusztustól csak az átlag család fogyasztásánál biztosított. Az átlag fogyasztási szint áramnál: 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh; gáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter éves szinten.

 

Németh Szilárd rezsibiztos hozzátette, a túlfogyasztás esetén csak a rezsicsökkentés feletti részt kell kifizetni a lakosságnak. A nagycsaládosok fogyasztási limitje megmarad a gáznál, náluk 2329 köbméter lesz a fogyasztási korlát. minden gyerek után még 300 köbméter jár.