Átmentek Orbánék kérdései: az Alkotmánybíróság szabad utat engedett a gyermekvédelminek nevezett népszavazásnak

Négy, szerintük égetően fontos kérdésben szavaztatja meg a népet a Fidesz.
Kovács M. Norbert

2022. január 06. 13:12

Átmentek Orbánék kérdései: az Alkotmánybíróság szabad utat engedett a gyermekvédelminek nevezett népszavazásnak

Az Alkotmánybíróság helyben hagyta a parlament novemberi határozatát, ami akkor négy kérdésben írt ki népszavazást. Orbán Viktor még 2021 nyarán jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez öt kérdésben, amiből végül négy maradhatott a Kúria döntése értelmében – írja a 444.

 

Ezekben a kérdésekben dönthetünk majd:

 

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

 

Az Országgyűlés november 30-án írta ki a népszavazást, amivel kapcsolatosan több jogorvoslati kérelem is érkezett a különböző szervekhez, legutóbbi december közepén, amikor két ismeretlen indítványozó támadta meg a parlament döntését az Alkotmánybíróságnál, ami most ezekkel kapcsolatosan hozott döntést.

 

Eszerint az AB egyhangúlag helybenhagyta a népszavazást kiíró országgyűlési határozatot, amivel kapcsolatosan így már csak Áder János köztársasági elnök döntése van hátra, aki nyilván nem fog akadályt gördíteni a népszavazás elé, és feltételezhetően az országgyűlési választásokkal egy napra tűzi majd ki a szavazást.

 

Az Alkotmánybíróság döntése és az indoklás itt olvasható el részletesen.