Átmeneti gázárplafon bevezetését javasolja az Európai Bizottság

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását - jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós testület elnöke Strasbourgban szerdán. A bejelentés hírére azonnal esni kezdett a gáz ára.
Kékes Viktória

2022. október 05. 13:10

Átmeneti gázárplafon bevezetését javasolja az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az ukrajnai háború helyzetéről és hatásairól folytatott vitáján kijelentette: a gázárak felső határát megfelelően kell kialakítani az ellátás biztonsága érdekében. Emellett dolgozni kell a gázárak csökkentése, valamint a volatilitás és az orosz ármanipuláció hatásának korlátozása érdekében is.

 

„Az EU fokozni fogja gázbeszerzésről szóló tárgyalásait olyan megbízható energiaszáltó partnerekkel, mint Norvégia, az importált gázért fizetett ár mérséklésére” – tette hozzá.

 

A Bizottság már korábban is jelezte, hogy a benchmarknak számító holland TTF gáztőzsdei árakat (amelyek alapesetben a vezetékes gázpiaci tranzakciók ügyletkötésére szolgálnak) jócskán torzítják a cseppfolyós gázszállítások (LNG) árai, ezért egy külön LNG-index kifejlesztésében gondolkodik a testület, illetve a gáztőzsdei indexek fejlesztésében. Ehhez azonban idő kell és a jelek szerint ezt az időintervallumot akarja áthidalni a Bizottság (a most induló téli szezont) azzal, hogy addig is gázárplafonra tesz javaslatot.

 

A magyar kormány reakciója egyelőre nem ismert, korábban Steiner Attila energiaügyi államtitkár egy, a Portfolio-nak adott nyilatkozatban azt jelezte, hogy a kormány ellátásbiztonsági kockázatok miatt elutasítja a javaslatot, igaz meg kell vizsgálni, hogy pontosan milyen típusú ársapkáról van szó (mire vonatkozik).

 

A bejelentés hatására azonnal esni kezdett a gáz ára, a gáztőzsdén 3,5 százalékkal került lejjebb a jegyzés megawatt-óránként 160 dollár alá.

 

 

Címlapon

mutasd mind