Átlagosan negyedével csökkent a dalszerzők jogdíjbevétele a járvány miatt, de vannak, akik még ennél is jóval kevesebbet kaptak

Az alkotóknak összességében 2,2 milliárd forinttal kevesebb jogdíjat tudott kifizetni az Artisjus, mint egy évvel korábban.

2021. május 19. 03:42

Átlagosan negyedével csökkent a dalszerzők jogdíjbevétele a járvány miatt, de vannak, akik még ennél is jóval kevesebbet kaptak

A tavalyi rádiós és televíziós elhangzások után járó jogdíjakat május 18-án fizetik ki a 7682 magyar dalszerzőnek – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kedden.

Mint írták, a járvány miatt az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan csökkentek, ez a visszaesés pedig az idei éves jogdíjkifizetéseknél érezteti igazán hatását. A szerzőknek kifizethető jogdíj összege 25 százalékkal esett vissza:

2020-ban még 8,612 milliárd forintot tudott magyar és külföldi szerzőknek folyósítani az Artisjus a két „nagyfelosztás” során, idén 6,48 milliárd forint érkezik a hazai és nemzetközi slágerek szerzőihez. Ennek az összegnek nagyjából a fele jut magyar dalszerzőkhöz.

A májusban és júniusban érkező jogdíjak közül természetesen az élőzenei fellépések után járó összeg zuhant a legnagyobbat:

47 százalékkal kevesebb jogdíjat kapnak a koncerten játszott dalok szerzői idén, mint egy évvel korábban. A rádiós elhangzások után kifizetett jogdíj összege is drámaian csökkent: átlagosan 32 százalékkal alacsonyabb összeg jut egy szerzőnek a tavalyi elhangzások után, mint amennyi 2020-ban.

Bár a rádiók a világjárvány alatt is működnek, az Artisjusnak fizetett zenei jogdíj összege jócskán elmaradt a korábbi évekétől.

A rádióadók jogdíját a reklámbevételek határozzák meg, ezek pedig a legtöbb rádió esetében drasztikusan visszaestek a járvány gazdasági következményei miatt. A televíziós elhangzásokért fizethető jogdíjaknál jóval kisebb, mindössze 5 százalék a csökkenés mértéke.

A korlátozások miatt válságba került vendéglátás–turizmus-szektor által fizetett gépzenei jogdíj visszaesése is jelentősen csökkenti a szerzők számlájára érkező pénz összegét.

A zenészek bevételeinek átlagosan negyede a jogdíj, az élőzenei fellépések elmaradásával viszont sokaknak ez lett a zenéből származó fő jövedelemforrása.

Az előző évre járó szerzői jövedelmeket az egyesület évente két részletben folyósítja. Május 18-án a 2020-as rádiós, televíziós elhangzások után járó jogdíjat, valamint a vendéglátóhelyeken megszólaló élő háttérzene utáni jogdíjakat kapják meg a dalszerzők: 7682-en részesülnek jogdíjból 46 ezer 828 dal, zenemű elhangzásai után. A kifizetés második ütemében, júniusban az Artisjus a többi között a tavalyi koncertek, filmzenék után járó jogdíjakat fizeti ki.

Az Index a hazai élvonalhoz tartozó előadók közül Fluor Tomitól kérdezte meg, mit szól a 25 százalékos visszaeséshez.

„Azért ez jóval több mint 25 százalék, nekem körülbelül a fele jött meg annak, ami szokott. Több olyan emberrel is beszéltem a környezetemből, akiknek szintén sokat játsszák a rádiók a dalait, náluk is 40-50 százalékos kiesést mutat a jogdíjakból származó bevételkiesés”

– mondta a Wellhello rappere.

„Igazából én 30 százalékos kiesésre számítottam, így egy kicsit hideg zuhanyként ért a dolog, nem volt jó reggel erre kelni. De valójában nem lehet kire haragudni. Az a rossz az egészben, hogy a koncertek után, amelyek a járvány miatt elmaradtak, a jogdíj a zenészek második legfontosabb bevételi forrása, és most még egy láb ki lett rúgva. De mivel a vendéglátóhelyek is zárva voltak, sajnos ez ezzel jár. Bízunk benne, hogy hamarosan elindulhatnak az élőzenés rendezvények, ötmillió beoltottnál már talán van rá esély”

– tette még hozzá Karácson Tamás, Fluor.

A rapper által elmondottakra rímel Tóth Péter Benjámin szakmai véleménye is. 

„Azért különösen súlyos a helyzet, mert a könnyűzenét érintő lezárások máig életben vannak, de már a szerzői jogdíjak is jóval alacsonyabbak, mint egy éve. A dalszerzők és előadók az egész zeneiparral együtt a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a kormánytól, mert egyre többen vannak, akiknek az utolsó tartalékai is kifogyóban vannak”

– mondta Tóth Péter Benjamint, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.

(Nyitóképünket ebből a videoklipből vettük.)