Átlagosan havi 12 ezer 267 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok

Ebből a pluszpénzből és a 13. havi nyugdíjból kell kigazdálkodniuk az áremelkedéseket.
Cservenák Zoltán

2022. július 03. 11:54

Átlagosan havi 12 ezer 267 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok

Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

A nyugdíjasok júliusban már a 3,9 százalékkal emelt összegben kapják a havi ellátásukat, és ezzel egy időben megkapják a január-júniusi, tehát 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9 százalékos különbözetét is, vagyis a címzettek összesen nyolc havi nyugdíj után kapják meg a növelést.

 

A nagyjából havi 164 ezer forintos átlagnyugdíj a 3,9 százalékos emelést követően havonta mintegy 6400 forinttal lesz több, de meg kell jegyezni, hogy a mintegy 2,5 millió nyugdíjasból 1 millió 165 ezer, tehát közel a felük nyugdíja nem éri el az átlagot.

 

Aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára, aki postai úton kapja, annak a szokásos naptári napon viszi a postás.

 

A nyugdíjemelés így 8,9 százalék lesz erre az évre, miközben az infláció már 11 százalék körül alakul. Ennél is nagyobb az élelmiszerár-emelkedés ott 20 százalék körüli a drágulás, de drágulnak a gyógyszerek is.

Címlapon

mutasd mind