Átalakítja a kormány a felsőoktatási felvételi rendszert, megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget

A változtatások 2024 őszétől lesznek érvényesek.
Kovács M. Norbert

2022. július 28. 22:45

Átalakítja a kormány a felsőoktatási felvételi rendszert, megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget

Facebook-oldalán, egy rövid videóban jelentette be Csák János innovációs és kulturális miniszter, hogy 2024 őszétől átalakul a felsőoktatási felvételi rendszer és megszűnik a nyelvvizsga-kötelezettség.

 

A miniszter a videóban elmondta, hogy a változások eredményeként a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén is nő a felsőoktatási intézmények autonómiája, az intézményeknek viszont gondoskodniuk kell arról, hogy a hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel. Csák szerint a változtatások közös célja az egyetemi autonómia és a hallgatói felelősségvállalás növelése.

 

A felvételi rendszer átalakításáról csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta a miniszter, hogy a rendszer továbbra is 500 pontból fog állni, amiből 100 pont függ majd a középiskolai tanulmányi eredményektől, 300 pont az érettségi eredménytől, 100 pontról pedig maga az egyetem dönthet majd, „akár szóbeli vizsgáztatással, akár sport-, művészeti vagy bármilyen más teljesítmény tekintetbevételével”. Ehhez a miniszter hozzátette, hogy az 500 ponton felül az önkéntes katonai szolgálatot vállalók megtarthatják az azért járó pluszpontokat.

 

Csák a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az állam a jövőben is követelményként fogja előírni egy idegen nyelvből az érettségi vizsgát. Azt a felsőoktatási intézményekre bízzák, hogy milyen egyéb nyelvet kívánnak meg a hallgatótól, vagy a diploma megszerzéséhez milyen nyelvi vizsgakövetelményt írnak elő.

 

Csák János rövid Facebook-videója itt nézhető meg: