Átadták az új dorozsmai egészségházat – Északi városban, Béketelepen és Tápén folytatódik a felújítás

Ég és föld – így jellemezték a dorozsmaiak az új és a régi orvosi rendelő közti különbséget. Az új egészségházat hétfőn vették birtokukba az orvosok, védőnők és pácienseik.

2018. június 26. 02:22

– Majdnem negyven éve dolgozom Dorozsmán, és végre ezt is megérhettem, hogy új egészségházat kaptunk. Minőségi különbséget jelent a régi helyünkhöz képest. Az a rendelő egy több mint száz éves épületben működött, ami eredetileg nem is gyógyításra készült. Újítgattuk, de jó sosem lett – mondta az új dorozsmai rendelő hétfői átadása után Vizi Ilona, az egyik gyerekgyógyász. A doktornő hozzátette, az első kis betege meg is jegyezte: „hát ez szupi, gyönyörű”. Megbeszélték, hogy a gyerek az óvodában is elújságolja majd, milyen szép rendelőben járt. Az orvosok nem rendezkedtek még be maradéktalanul, mert rendeltek is közben. A külsőségeken még finomítanak, hogy még otthonosabbá tegyék, biztosítva a kicsiknek az állandóság és a biztonság érzését. Pácienseiknek hiányzik még például a régi rendelőben megkedvelt napocska, amit szintén áthoznak az ajtó fölé.

Két év alatt egymilliárdból

A szegedi önkormányzat két év alatt egymilliárd forintot költ orvosi rendelők felújítására. Tavaly a két legnagyobb rendelő felújítása el is készült a Budapesti körúton és a Korondi utcában. Idén a Gáspár Zoltán és a Tapolcsányi utcai épület felújítása kezdődik meg, valamint Tápén a védőnők költözhetnek korszerű körülmények közé.

– Két unokám jár majd ide, nagyon szép lett – mondta Tóth Istvánné az épület „gyerekoldalát” látva. Kissné Szabó Ildikó beteg unokáját vigasztalta a színes és világos váróban. Az asszony felidézte, a régi rendelőbe babakocsival be sem tudtak menni, az ajtót is alig lehetett kinyitni, elkelt már egy új intézmény a városrészben. A 78 éves Juci néni a felnőtt háziorvosi rendelőről azt mondta, gusztusosan elrendezték, jó ránézni. Ég és föld az eddigihez képest. Persze szeretne továbbra sem gyakran jönni, csak ahogy eddig megszokta, háromhavonta gyógyszert íratni. Nagyon örül az új parkolónak, valamint a rendelő mellett szépülő parknak és az új kispiacnak.

– Év végéig a tereprendezés után elkészül az új egészségház mellett az új kispiac is. Ezzel új városközpont alakul ki Kiskundorozsmán. Használják egészséggel! – mondta megnyitó beszédében Botka László. A polgármester megköszönte a kivitelező Miksi Bau Kft. pontos munkáját. A fejlesztés 218 millió forint uniós támogatásból és 69 millió forint önkormányzati pénzből készült el. Az új komplexum két épületrészből áll: az egyik szárnyban a két gyermekorvos és a védőnők, a másikban a négy felnőtt háziorvos, valamint a két fogorvos kapott helyet. 3,9 millió forintért szereztek be új orvos-technológiai eszközöket. A teljes egészében akadálymentes egészségház előtt biciklitárolót is kialakítottak.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!