Átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai klinikáját

Takács Péter egészségügyi államtitkár csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központjának átadóünnepségén hangsúlyozta, az előrelátás ékes példája az új klinika kialakítása, amelyet már akkor kezdeményezett az egyetem, amikor még híre sem volt a koronavírus-járványnak.
Vass Imre

2023. február 16. 18:30

Átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai
klinikáját

Az államtitkár kiemelte, a névadó Purjesz Béla volt az, aki 1944-1945-ben a deportálásból Szegedre visszatérve - orvoskari dékánként, majd rektorként - életben tartotta az egyetem szellemiségét. Takács Péter példamutatónak nevezte az egykori orvosprofesszor szemléletét is, s azt, hogy - tanítványai visszaemlékezése szerint - minden pácienséhez volt egy jó szava.

 

Rovó László rektor kifejtette, az elmúlt években az egyetemvezetés egyik célja volt, hogy az oktatás, kutatás és az egészségügyi ellátás infrastruktúráját 21. századi szintre fejlesszék. Ebbe a folyamatba illeszkedik az új klinika építése - tette hozzá.

 

Az orvosprofesszor hangsúlyozta, a flexibilis, az infektológia kihívásoknak megfelelően átalakítható klinika lehetővé teszi azoknak a logisztikai problémáknak a leküzdését, melyekkel az SZTE a pandémia során szembesült.

 

 

Lengyel Csaba, az SZTE klinikai központ elnöke elmondta, az új intézmény elsődleges feladata a fertőző betegek fogadása. Ugyanakkor alkalmas a speciális ellátást igénylő páciensek kezelésére is, akiket fertőzésük miatt elkülönítve kell elhelyezni.

 

A négyszintes, 4575 négyzetméteres klinika és oktatási központ földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységek kaptak helyet. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 egyágyas kórterem működik, amelyek szükség esetén kétágyasra bővíthetőek. A betegszobákban rendelkezésre áll az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó kilenc-kilenc kórterem izolálható. A klinikán a gyermek- és felnőttellátás egymástól elkülönítve zajlik.

 

A mintegy négymilliárd forintos kormányzati támogatásból, valamint az SZTE 340 millió forintos saját forrásából megvalósult beruházás generálkivitelezője a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. volt.

Címlapon

mutasd mind